Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Els Experts alerten del perill real per la salut dels nous dispositius per fumar
Publicada el 31/05/2019

Els nous dispositius electrònics i els  productes de tabac escalfat (PTE), són similars a un cigarret convencional perquè contenen nicotina i elements tòxics que poden provocar càncer, bronquitis crònica i infeccions respiratòries, tal com ha afirmat la Dra. Martínez Picó, presidenta de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Tabac (SCATT), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, amb motiu del Dia Mundial sense Tabac.

 

Segons la Dra. Martínez Picó, la indústria tabaquera ha volgut posar de manifest que els nous dispositius en substitució del tabac poden ser menys perillosos que els cigarrets convencionals, però el cert és que no hi ha evidències científiques per afirmar que aquests productes siguin menys nocius, per a la salut, ni per als consumidors, ni per a les persones exposades a les seves emissions.

 

Els nous dispositius s’utilitzen per captar potencials nous fumadors, entre els joves i els adolescents, amb el reclam que són productes menys perjudicials que els tradicionals del tabac, servint-se, a més, d’una tecnologia atractiva.  Actualment, els cigarrets electrònics, ja són un nou problema, ja són un nou problema de salut pública important entre els joves i adolescents dels Estat Units.

 

Fins fa poc, als Estats Units, els adolescents que havien reconegut haver utilitzat el cigarret electrònic, era el 2%; l’any 2017 aquest nombre ja arribava al 16%. La seva ràpida introducció en el mercat pot modificar els patrons de consum i incorporar nous consumidors, així com la pèrdua de l’oportunitat per l’abandonament del consum de tabac en fumadors.

 

No podem oblidar que en aquests productes hi ha la nicotina, substància tòxica i additiva que provoca la dependència de la persona que utilitza els productes de tabac escalfat (PTE). L’OMS indica que totes les formes de consum de tabac són nocives, inclosos els PTE. Per tant, els PTE haurien d’estar  subjectes a les normatives i als reglaments aplicats a tots els productes del tabac, d’acord amb el Conveni Marc de l’OMS  per el control  del tabac.

 

Des de diferents plataformes i webs s’ha intentat justificar l’ús d’aquests dispositius com  a formes menys nocives de consum de nicotina, a diferència dels cigarrets convencionals. Des de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCATT) de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, la Dra. Martínez Picó ha assenyalat que l’ús combinat de medicació i tractament psicològic és el mètode més eficaç, demostrat científicament, per deixar de fumar. La utilització dels nous dispositius electrònics d’alliberació de nicotina no han demostrat la seva seguretat ni la seva eficàcia a llarg termini. Addicionalment, tenen substàncies que són cancerígenes i poden representar un  greu risc per la salut. Per  això l’SCATT desaconsella el seu ús i la seva difusió.

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20190531/462580446473/expertos-alertan-del-peligro-de-los-nuevos-dispositivos-sustituyen-al-tabaco.html

 

El Ecodiario El Economista

https://ecodiario.eleconomista.es/sociedad/noticias/9913001/05/19/Los-expertos-alertan-del-peligro-de-los-nuevos-dispositivos-que-sustituyen-al-tabaco.html

 

Cadena COPE

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/expertos-alertan-del-peligro-los-nuevos-dispositivos-sustituyen-tabaco-20190531_426873

 

Diario Vasco

https://www.diariovasco.com/agencias/201905/31/expertos-alertan-peligro-nuevos-1419521.html

 

La República

https://www.republica.com/2019/05/31/alertan-del-peligro-de-los-dispositivos-que-sustituyen-al-tabaco/

 

El Confidencial

https://www.elconfidencial.com/ultima-hora-en-vivo/2019-05-31/expertos-alertan-del-peligro-de-los-nuevos-dispositivos-sustituyen-al-tabaco_2291038/

 

Glonaabot.com

https://www.news.glonaabot.com/article/spain/d711c5d507157d49fa51cd2d613170c9e112a7593a57fcf69161026fe347204a