Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Comunicat de la Societat Catalana d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC), de L'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya
Publicada el 15/04/2019

 Barcelona 15 d’abril 2019. En relació amb l’anunci de la consellera de Salut Alba Vergés en el comunicat de premsa del passat divendres dia 12 d’abril per a la priorització de criteris en les llistes d’espera, en concret “la formació d’infermeria de l’atenció primària perquè puguin fer els prick test de les al·lèrgies” a partir del proper mes de juny, la  Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya  manifesta:

 

 • El seu malestar per la forma en què es decideix una mesura sense consens amb els professionals.

La Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya ha col·laborat activament amb l’Administració conscients de la problemàtica de les llistes d’espera en la nostra especialitat. Actualment hi ha 10.419 pacients a tota Catalunya pendents de primera visita amb una mitjana de temps d'espera de 145 dies. Fruit d’aquesta col·laboració, el 2010 es va consensuar el document Model d’Atenció Al·lergològica a Catalunya (http://salutweb.gencat.cat/ca/ambits_actuacio/linies_dactuacio/serveis_sanitaris/altres_models_atencio_sanitaria/model_atencio_alergologica_a_cat/ ).

En el document s'indicava que, en aquell moment, calien almenys 20 noves places d'al·lergòlegs a tot el territori. En aquests nou anys ens hem reunit en múltiples ocasions analitzant la situació dels professionals al·lergòlegs al territori, denunciant la inequitat de l’atenció al·lergològica a Catalunya amb regions sanitàries on pràcticament no hi ha especialistes, així com la precarietat laboral dels professionals amb una important contractació a jornada parcial. Hem fet diferents propostes com ara incrementar les hores contractades d’especialistes i contractar nous professionals en àrees com Girona o a hospitals d’alta complexitat que no en tenen cap, com la corporació Sanitària Parc Taulí o el Parc de Salut Mar.

 

 • El seu descord amb una mesura que no implica cap millora en l’atenció de la població per diferents motius:
  • La consulta d’al·lergologia no és per fer-se una prova, sinó per fer una valoració per part d'un professional especialitzat, amb 4 anys de formació MIR, dels problemes del pacient amb una patologia potencialment al·lèrgica.
  • És necessària la indicació de la prova per l’especialista: No existeix una prova genèrica “prick test de les al·lèrgies”, cada prova es decideix segons la visita prèvia realitzada per l’especialista i orientada per l’anamnesi (normalment el mateix dia de la visita).

 

  • És necessària la valoració del resultat de les proves per part de l’especialista: així com una prova positiva no significa necessàriament un diagnòstic d’al·lèrgia, una prova negativa no descarta obligatòriament el diagnòstic. Aquesta mesura no només no millora l’atenció al·lergològica sinó que també pot perjudicar els pacients per:
   • Sobrediagnòstic: implementant erròniament mesures d’evitació.
   • Infradiagnòstic: no es deriva a l’especialista amb el risc de reaccions o empitjorament de la malaltia.

 

D'altra banda, des de la SCAIC fa anys que estem en contacte amb els companys d'Atenció Primària per tal de definir / millorar els fluxos de derivació dels pacients al·lèrgics, sempre tenint en compte les particularitats de cada territori. En aquest sentit, el nostre compromís en l'atenció integral del pacient al·lèrgic és total.

 

Finalment fem una crida a la Conselleria a treballar plegats en la millora de l’atenció al·lergològica a Catalunya. Des de fa 9 anys tenim un Model consensuat amb l'Administració i les societats científiques, només cal implementar-lo.

 

EFE

Los alergólogos, en contra de que los test los haga enfermería 

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20190415/461665376974/los-alergologos-en-contra-de-que-los-test-los-haga-enfermeria.html

 

Europa Press

Alergólogos catalanes critican que hacer los test en los CAP “no es la solución” a las listas.

https://www.europapress.es/catalunya/noticia-alergologos-catalanes-critican-hacer-tests-cap-no-solucion-listas-20190415184029.html

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20190415/461670516723/alergologos-catalanes-critican-que-hacer-los-tests-en-los-cap-no-es-la-solucion-a-las-listas.html

 

20 minutos

https://www.20minutos.es/noticia/3616593/0/alergologos-catalanes-critican-que-hacer-tests-cap-no-es-solucion-listas/

 

Barcelona Digital 24 horas

https://barcelonadigital24horas.com/alergologos-catalanes-critican-que-hacer-los-tests-en-los-cap-no-es-la-solucion-a-las-listas-de-espera/

 

 

El Periodico

Los alergólogos contra el plan de salut

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190415/alergologos-contra-plan-salut-7409772

 

El Pais

Al·lèrgia i ginecologia

El pla de salut per baixar la llista d’espera crispa els especialistes.

https://cat.elpais.com/cat/2019/04/15/catalunya/1555354428_692489.html

 

El Mundo

Los alergólogos no ven viable trasladar los test a los CAP