L'Acadèmia

Sala de premsa

La Societat de Salut Pública, atorga el seu premi anual a la CONFAVC, com a reconeixement a la ciutadania de Catalunya pel seu esforç davant la COVID-19
Publicada el 20/10/2020

La junta de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha decidit atorgar el seu premi anual a la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, (CONFAVC). L’entrega del premi s’ha fet en el marc de l'Acte de Lliurament dels Premis i Beques de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.


D’aquesta manera es vol representar, simbòlicament, un premi a tot el veïnatge de Catalunya i reconèixer l'esforç enorme dels veïns i veïnes de Catalunya per aturar la COVID-19 i minimitzar els seus efectes de salut i socials.


L’any 2020 ha estat un any molt complicat, en què la Salut Pública ha estat en boca de tothom. S’ha après molt, en positiu i en negatiu, sobre la capacitat de reacció davant les situacions adverses de nosaltres mateixos, de la nostra societat i de les estructures de l’estat del benestar, en especial del sistema sanitari.


Més enllà de l’agraïment de la Societat als esforços de tothom, volem remarcar amb el premi els que ha fet la ciutadania per donar una resposta col·lectiva a les necessitats de veïns i veïnes. La ciutadania s’ha autoorganitzat en múltiples xarxes de solidaritat i ajuda mútua per a acompanyar les veïnes grans que viuen soles, perquè a aquells qui estaven confinats (per malaltia o per evitar riscos) no els faltés el més imprescindible, com ara menjar. Hem donat el millor de nosaltres mateixos i hem crescut com a societat.


També s’han fet enormes esforços individuals i col·lectius per al bé comú en l’aplicació d’exigents mesures d'higiene i seguretat.

 

En ser difícil personificar el premi en alguna persona o grup de persones, ja que l’organització ha estat molt variada i diferent en cada lloc, s’ha optat, doncs, per concedir el premi de Salut Pública 2020 a la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), una organització sense ànim de lucre del moviment veïnal que coordina 452 associacions veïnals i 20 federacions i que, a través dels seus projectes, campanyes i serveis, treballa per millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes des dels barris de Catalunya. En el període de confinament de la COVID, des de la CONFAVC es va promoure l'autorganització veïnal a través de la campanya "Cuidem-nos des dels barris".


La ciutadania organitzada i compromesa és el principal actiu de què disposa la salut pública del nostre país i aquest premi ho vol reconèixer.