Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Experts en rehabilitació demanen un protocol per a una detecció precoç de la mielopatia cervical
Publicada el 26/04/2019

Barcelona 26 d’abril 2019. La mielopatia cervical degenerativa (MCD), o pressió de les cervicals sobre la medul·la fins a provocar atròfia, pot comportar, si no es diagnostica a temps, una gran incapacitat en persones relativament joves.

 

Més de cent professionals de medicina de la rehabilitació, traumatòlegs, uròlegs, neurofisiòlegs i radiòlegs  s’han reunit a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona en la Jornada organitzada per la Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació (SCMFiR), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, amb la col·laboració de l’Hospital Universitari  Vall d’Hebron.


Segons el Dr. Miguel Angel González Viejo, president de la SCMFiR,  el que en ocasions comença amb un dolor reiterat,  si no es fa un estudi en profunditat per saber si és una mielopatia cervical o no, pot comportar discapacitat amb limitacions de la funcionalitat de les mans i les cames, caigudes inesperades i    problemes per l'autocura: higiene, alimentació, disfunció dels esfínters o, fins i tot, problemes d'evacuació intestinal amb restrenyiment o trastorns més  greus, com el megacòlon, derivats de la lesió medul·lar que produeix la mielopatia.

 

Els pacients manifesten símptomes neurològics com ara dolor i entumiment a les extremitats, alteracions en la manipulació fina, falta de coordinació i equilibri i problemes urinaris. A causa de la seva mobilitat, la columna vertebral cervical és particularment propensa a canvis degeneratius com són les hèrnies discals, la hipertròfia o l’ossificació de lligaments i la formació de osteòfits. Aquests canvis són més comuns amb l’edat. L’epidemiologia de la MCD és poc coneguda en el nostre país, en part a causa de les dificultats en el diagnòstic.

 

Per això, el Dr. González Viejo recomana  un protocol que s’implementi a tots els hospitals catalans -de moment ­només es fa a  l’Hospital de la Vall d’Hebron-, per tal que a les persones majors de 50 anys que presentin dolor cervical se’ls faci una exploració clínica i, si cal, una exploració d’imatge i un estudi neurofisiològic, i que hi hagi una coordinació entre el serveis de rehabilitació, cirurgia de raquis i neurocirurgia, atès que, amb aquest circuit de diagnòstic acurat, es pot tractar el pacient abans que la seva patologia arribi a ser una lesió que precisi d’una intervenció quirúrgica, o que aquesta intervenció es pugui realitzar en el temps que correspongui, evitant que s’arribi a una  severa limitació funcional i una gran discapacitat. Aquest protocol també permetria que els professionals coneguessin la prevalença de la malaltia ja que, en països amb una població menys envellida que la nostra, la prevalença és alta.

 

L’objectiu d’aquesta jornada és que els professionals de la Medicina de Rehabilitació siguin capaços de conèixer en tota la seva extensió la discapacitat que genera la MCD i com abordar-la en tots els seus aspectes, i que es puguin  desenvolupar i implementar activitats conjuntes que donin suport i reforcin encara més l'ús d'evidències sanitàries, així com que permetin millorar la presa de decisions de persones que han de tractar  la salut, des del pacient individual fins als responsables polítics sanitaris.

 

La Vanguardia.

https://www.lavanguardia.com/vida/20190426/461870735451/medicos-piden-un-protocolo-para-detectar-pronto-la-mielopatia-cervical.html