Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Iniquitat en el tractament de patologies musculoesquelètiques que provoquen dolor entre homes i dones
Publicada el 15/11/2019

L’Enquesta Nacional de Salut 2017 d’Espanya, publicada fa un any,  mostra que el dolor lumbar, l’artrosi, el dolor d’esquena crònic i dolor cervical i la migranya són més prevalents  en la dona, en una proporció de 3 vegades més, que en els homes. Segons ha manifestat el Dr. González Viejo, president de la Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació (SCMFiR), els estudis més recents destaquen que les dones tenen major sensibilitat al dolor, el senten amb més intensitat i costa més que se’n redueixin els símptomes. Això és degut, entre d’altres causes, a les hormones sexuals, a la funció opioide endògena, a factors genètics, a la manera de fer front al dolor i també als rols de gènere.

 

González Viejo, ha afegit que els resultats epidemiològics i  clínics mostren clarament que les dones tenen major risc de patir malalties cròniques amb dolor, i evidències que suggereixen que les dones poden experimentar dolor més agut.

 

Fins ara es donava per cert que, tant els fàrmacs com els tractaments no farmacològics, tenien els mateixos efectes tant en homes com en dones. I no és així, des del 2018 s’ha demostrat, gràcies a estudis mitjançant  ressonància magnètica funcional a més de cinc mil persones, que les respostes cerebrals i les activacions en diferents àrees cerebrals són diferents en homes i en dones.

 

Estudis recents indiquen que les dones, a diferència dels homes, experimenten nivells de dolor més sever, amb una major duració en el temps i que afecta més  àrees del cos com ara el cap i la regió cervical, lumbar, dolor a la mandíbula, dolor a les cames, fibromiàlgia, síndrome de l’intestí irritable i dolor a la pelvis per cistitis intersticial.

 

Aquest és un dels temes, dolor i inflamació en clau de dona, que han abordat la seixantena d’especialistes, reunits a Barcelona, per a participar en la Jornada organitzada per la Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació (SCMFiR), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, sota el títol  ”Enfocament rehabilitador en clau de dona”.

 

Corregir la iniquitat que significa la diferència de gènere en processos on cal rehabilitació o tractament farmacològic, és un dels reptes dels especialistes de Medicina Física i Rehabilitació. Durant la Jornada també s’ha abordat el consens actual sobre el maneig d’analgèsics i antiinflamatoris en relació amb el gènere, la influencia del sexe en els processos de dolor musculoesquelètic  i la influència de les diferències de gènere en els resultats de la rehabilitació en diferents processos. Tanmateix, consideren que és necessari una major inversió en investigació en aquest camp per tal  de reduir la iniquitat.

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20191115/471621030718/las-mujeres-sienten-mas-el-dolor-que-los-hombres.html

 

Crónica Global

https://cronicaglobal.elespanol.com/vida/demuestran-mujeres-sienten-dolor-hombres_292775_102.html

 

Diario Mèdico

https://www.diariomedico.com/especialidades/rehabilitacion/hombres-y-mujeres-no-responden-igual-al-dolor.html

 

Farmacosalud

http://farmacosalud.com/las-mujeres-sin-consenso-terapeutico-especifico-a-pesar-de-que-sienten-el-dolor-de-manera-diferente/

 

Twiter

https://twitter.com/farmacosalud

 

Facebook

https://www.facebook.com/farmacosalud/
Download EFE