Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Garantir l'accés ràpid a la consulta del dermatòleg és essencial per reduir l'agressivitat del melanoma, el càncer de pell més mortal
Publicada el 09/05/2019

La IX Jornada Catalana de Prevenció i Tractament del Càncer Cutani, impulsada per la Societat Catalana de Dermatologia (SCD) de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, juntament amb la Secció Catalana de l’AEDV (Academia Española de Dermatología y Venerología) a l’Espai Pujades-Disctricte [email protected] de Barcelona, es fa avui amb la participación de més de 120 professionals d’arreu de Catalunya.

 

Els experts en càncer cutani que hi participen, han tractat nous abordatges i noves tècniques de diagnosi de diferents tipus de càncer cutani: càncer cutani no melanoma i  melanoma.

 

La Dra. Susana Puig, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha afirmat que, malgrat la implementació de noves teràpies eficaces en el melanoma avançat, això no s’ha traduït en una millora global de la supervivència. La major malignitat d’alguns subtipus de melanoma i un diagnòstic més tardà, són probablement la causa que la reducció de la mortalitat no hagi estat possible.

 

El melanoma maligne és un dels 5 càncers que, coma objectiu, l’OMS s’havia proposat reduir dràsticament en mortalitat al segle XXI. Dels altres 4 càncers, (mama, colorectal, pròstata i cèrvix) s’ha aconseguit reduir-ne la mortalitat entre un 20 i un 60%, mentre que el melanoma no ha estat així, tot i ser l’únic dels 5 càncers que pot ser diagnosticat mitjançant una anàlisi visual no invasiva.

 

Durant la jornada, la Dra. Susana Puig, ha presentat noves dades de la Xarxa Catalana de Melanoma sobre la seva epidemiologia a Catalunya. Els casos de melanoma diagnosticats a Catalunya han seguit augmentant en aquest període, amb més de 1000 nous casos l’any en els darrers anys, sense presentar una disminució del gruix dels melanomes invasors.

 

Per la Dra. Isabel Bielsa, presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, cal fer prevenció primària des de les conductes correctes en fotoprotecció per part de la població (cremes solars, roba protectora, ulleres de sol…), a la implicació dels metges de primària (recomanacions als pacients i promoció de les conductes preventives), dels dermatòlegs (recomanacions, participació en campanyes preventives i en formació de metges de família), de les societats científiques (campanyes en escoles, clubs esportius, implicació d’ONG...) i del Sistema Sanitari públic (legislació dels fotoprotectors solars, de les cabines de solàrium, campanyes poblacionals de prevenció i conscienciació del càncer cutani).

 

En relació amb la prevenció secundària, cal fomentar l’autoexploració cada 3 mesos en tots els pacients.

 

També és necessari garantir un sistema d’accés ràpid al dermatòleg, ja sigui en visita presencial o mitjançant la teledermatologia/teledermatoscòpia que permeti que qualsevol lesió sospitosa de malignitat sigui avaluada en pocs diez, ja que el diagnòstic precoç del melanoma es tradueix en tumors de menor profunditat i, en conseqüència, tumors amb menor capacitat metastàsica.

 

Durant la jornada, el Dr. Joaquim Sola, dermatòleg de l’Hospital General de Granollers, ha exposat com millorar el diagnòstic precoç del melanoma. El cribratge per part del dermatòleg en poblacions d’alt risc de melanoma (portadors de mutacions genètiques, síndrome del nevus atípic o displàsic, pell i ulls clars, pèl-rojos, i antecedents de cremades solars a la infància) també es important,  sobretot amb la irrupció de la dermatoscòpia digitalitzada i mapatges corporals per al control evolutiu dels canvis o l’aparició de noves lesions melanocítiques en aquests pacients.

 

En un futur pròxim, les noves aplicacions mòbils i la intel·ligència artificial tindran probablement un paper fonamental en el cribratge precoç del melanoma i  del càncer cutani no melanoma, però per ara encara estan en plens  desenvolupament i validació.

 

Per a concloure, la Dra. Bielsa ha senyalat que, cal insistir en la importància d’augmentar els esforços en la prevenció primària i secundària del càncer cutani, focalitzant-ho en un millor coneixement dels signes cutanis de sospita, en l’autoexploració i en el desenvolupament de sistemes d’accés ràpid als dermatòlegs. 

 

Agència EFE

Dermatólogos piden agilizar acceso a sus consultes para atajar cáncer cutáneo


La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20190509/462136259825/dermatologos-piden-agilizar-acceso-a-sus-consultas-para-atajar-cancer-cutaneo.html

 

Diario Vasco

https://www.diariovasco.com/agencias/201905/09/dermatologos-piden-agilizar-acceso-1406727.html

 

Cadena Cope

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/dermatologos-piden-agilizar-acceso-sus-consultas-para-atajar-cancer-cutaneo-20190509_410557

 

Redacción Medica

https://www.redaccionmedica.com/secciones/dermatologia/dermatologia-pide-mas-rapidez-en-el-acceso-a-consultas-contra-el-melanoma-5288

 

Diagnosis dermatológica twiter

https://twitter.com/CANCERPIEL/status/1127274526159572992Download EFE