L'Acadèmia

Sala de premsa

La telerehabilitació: una aposta innovadora i de futur en els serveis de rehabilitació
Publicada el 30/10/2020

Les actuals circumstàncies, provocades per la pandèmia de la COVID, han fet que molts centres públics de rehabilitació  comencin a oferir o incrementin serveis de telerehabilitació evitant, així, la presència en centres hospitalaris de malalts d’alt risc. Així ho ha expressat el Dr. Jesús Tinoco, Cap dels Serveis d’RHB del Consorci Sanitari Integral i responsable del comitè organitzador de les XXX Jornades de la Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació (SCMFiR), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que s’han celebrat avui divendres, en línia, a la seu de l’Acadèmia, amb la participació de més de cent professionals.

 

La telerehabilitació pot reduir desplaçaments, oferint una connexió i una  interrelació amb els professionals de forma telemàtica, tant per a la indicació i l’ensenyament d’exercicis com per al seu seguiment. Els tractaments de telerehabilitació que es poden fer són els que estan basats en pautes d’exercicis i normes posturals i realitzats mitjançant gràfics, vídeos, videotrucades, enllaços a pàgines web, app’s… Els pacients necessitaran disposar d’un telèfon mòbil, una tauleta o un ordinador.

 

Segons el Dr. Jesús Tinoco, en el moment actual la telerehabilitació està indicada en pacients en què la pauta d’exercicis és la part fonamental de la seva patologia (mal d’esquena, dolor articular degeneratiu i  dolor muscular lleu, per exemple), si bé és ampliable -i de ben segur ho serà en un futur no gaire  llunyà- en moltes altres patologies que són ateses als  serveis de rehabilitació i que, en alguns casos, ja s’estan portant a terme (telerehabilitació cardíaca, pulmonar, neurològica, logopèdica, etc,). En pacients que es troben en fase aguda del dolor o de limitació funcional, i sempre prèvia valoració de l’especialista, no estaria recomanat.

 

Tot i això, segons apunta el Dr. Jesús Tinoco, és important tenir en compte que, en el moment actual, és  la combinació de les sessions presencials de fisioteràpia i telerehabilitació la que pot tenir més garanties d’èxit, i no les sessions exclusivament telemàtiques.

 

Per als professionals, la telerehabilitació també permetrà, en molts casos, reduir el volum de pacients que estan sent atesos de forma simultània en els serveis de rehabilitació.

 

Durant la jornada també s’ha parlat de la relació entre xarxes socials i medicina. Per la Dra. Daniela González, ponent de l’ SCMFiR, les xarxes socials són molt importants ja que permetran transmetre informació de forma ràpida i amb més abast, mitjançant estratègies específiques per aconseguir la seva difusió correcta, així com un feedback  amb els pacients.

 

Les xarxes socials permeten que els  pacients es beneficiïn d’informació rellevant i contrastada sobre patologies, així com relacionar-se amb altres pacients que visquin les mateixes experiències. En l’especialitat de rehabilitació es tracta pacients amb diferents graus de discapacitat. Alguns, amb una gran discapacitat, podrien beneficiar-se de la motivació que suposa veure altres  persones superant una situació similar, creant projectes de vida i avançant, malgrat les dificultats.

 

Per  als professionals, les xarxes socials com linkedin permeten crear una xarxa de treball àmplia; per la seva banda, instagram permet al professional la transmissió d’informació i la promoció de la seva activitat.

 

La jornada ha servit per intercanviar experiències i valorar les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies en la praxi d’aquesta especialitat mèdica.