Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Intensivistes demanen un augment de llits, la creació de l’especialitat d’infermeria intensiva, i un major nombre de residents de medicina intensiva davant un rebrot de la COVID o una altra catàstrofe.
Publicada el 14/07/2020

La Junta Directiva de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha agraït en un comunicat el treball i l’esforç de tots els professionals que han participat en el tractament de la COVID. A més, criden l’atenció sobre el que s’hauria de fer en el futur.

 

S’haurien d’augmentar els llits dels Serveis de Medicina Intensiva tant estructurals com de reserva estratègica, incloent els semiintensius, els quals en períodes entre pandèmies podrien ser d’ús convencional i, en episodis pandèmics, es podrien reconvertir en llits de crítics. El Dr. Joan Ramon Masclans, president de la SOCMIC, ha assenyalat que aquesta redimensió de les UCIs ajudaria a minimitzar l’impacte sobre l’activitat quirúrgica programada que, amb la pandèmia, va quedar quasi paralitzada per les necessitats de la COVID.  Actualment, aquest punt ja s’està treballant amb l’administració.

 

També reclamen la creació de l’especialitat d’Infermeria Intensiva, donades les competències i l’expertesa que exigeix l’atenció́ d’aquests tipus de malalts.

 

D’altra banda, caldria augmentar el nombre de residents en l’especialitat de Medicina Intensiva per garantir professionals polivalents que tinguin el lideratge de l’atenció al malalt crític en la cobertura assistencial 24/7 als Serveis actuals i als llits de nova creació en episodis pandèmics, en l’activitat intrahospitalària extraUCI de pacients crítics/semicrítics i en la medicina intensiva extrahospitalària primària i secundària.

 

El Dr. Masclans ha afegit que s’hauria de planificar la recerca bàsica i clínica en medicina intensiva dintre de l’horari laboral de metges i infermeres, per garantir una transmissió de coneixement de qualitat i alt factor d’impacte de la recerca, afavorint la transferència que també́ estimuli  el teixit industrial en l’àmbit de la sanitat al nostre país, concretament en l’entorn dels crítics.

 

També s’hauria d’articular, a través dels Serveis de Medicina Intensiva,algun tipus de formació, programada en períodes interpandèmics, de professionals d’àrees de pacient no crític a fí d’assolir una formació́ bàsica indispensable en cas de necessitat en períodes pandèmics, així com crear algun suport d’assistència i consultes a distància, punts en què també ja es treballa.  

 

La SOCMIC també reclama millorar el treball en xarxa per tal d’avaluar els fluxos de pacients, així com els recursos humans i materials, i consensuar  protocols d’actuació́ i plans de contingència d’episodis pandèmics i de catàstrofes de forma hospitalària multidisciplinària i territorial entre Serveis de Medicina Intensiva i Sistemes d’Emergències Mèdiques.

 

Finalment, s’hauria de fer una aposta clara per la digitalització́ de tots els Serveis de Medicina Intensiva per tal de tenir un quadre de comandament compartit i més àgil. Segons el Dr. Masclans, una visió́ global i territorial dels crítics a Catalunya, amb l’experiència que el lideratge de l’actual crisi ens ha proporcionat, la col·laboració́ estreta amb la Administració́ i els companys i companyes d’altres especialitats, ens ajudarà a fer front a nous reptes d’aquesta magnitud. No estem parlant de futur, sinó́ del present més immediat.

 

Agencia EFE

https://www.efe.com/efe/espana/portada/intensivistas-catalanes-piden-mas-uci-y-especialidad-de-enfermeria-intensiva/10010-4297183

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20200715/482324813219/intensivistas-piden-mas-camas-de-uci-y-especialidad-de-enfermeria-intensiva.html

 

Diario Médico

https://www.diariomedico.com/medicina/medicina-intensiva/los-intensivistas-catalanes-reclaman-recursos.html

 

Catalunya Informació

Entrevista 13’

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/programa/dr-joan-ramon-masclans-si-no-vigilem-la-situacio-de-lleida-o-pitjor-es-repetira-en-altres-punts/audio/1075670/

 

El Diario.es

https://www.eldiario.es/agencias/intensivistas-catalanes-piden-mas-uci-y-especialidad-de-enfermeria-intensiva_1_6105349.html

 

El periódico de Canarias

https://www.elperiodicodecanarias.es/intensivistas-catalanes-piden-mas-uci-y-especialidad-de-enfermeria-intensiva/

 

El Obrero

https://www.elobrero.es/nacional.html

 

Yahoo.es

https://es.noticias.yahoo.com/intensivistas-catalanes-piden-uci-especialidad-082604353.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAANGorO613vBBg6hH3g08kg6ANxs7YnyxDCB0lVHyyW_VaG985zk7W6i5s01gBzfE4hNy8WHfmc9MtV8-llrcLq3XAiRG6zSY6-kqIYt1iglF7ACzrb3kOak15Rjk8SzMkxouebx0vm6S7uOTC2aq8svNP20qVNghIDV8ei_H0hAs