L'Acadèmia

Sala de premsa

Les hipoglucèmies greus poden afectar el nivell cognitiu en persones grans amb diabetis
Publicada el 28/10/2020

Les baixades greus i repetides  de sucre en sang que a vegades pateixen les persones amb diabetis, poden comportar problemes cerebrals  molt  greus, disfuncions en la capacitat de processar la informació que ens arriba (deteriorament cognitiu) les quals, fins i tot, es poden relacionar amb la demència, entre d’altres desordres. Aquest és un dels temes abordats en les XIII Jornades de l’Associació Catalana de Diabetis, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya que, amb el títol monogràfic “Cervell i Diabetis”, se celebra avui dijous i demà divendres a la seu de l’Acadèmia amb la participació, en línia, de més de cent professionals d’arreu de Catalunya.

 

Segons el Dr. Wifredo Ricart, membre del comitè organitzador de les jornades, cada vegada hi ha més proves que demostren que el desenvolupament cerebral i la seva funcionalitat estan subjectes a l’entorn biològic. Entorn que, tant en la diabetis tipus 1 com en la 2, pot estar greument alterat (hipoglucèmia, hiperglucèmia, inflamació crònica, etc.) Aquest entorn alterat pot comportar lesions vasculars i degeneració cel·lular, les quals es poden concretar clínicament en diverses alteracions neuropsiquiàtriques, en accidents vasculars o en el deteriorament cognitiu que poden arribar a ser molt greus tant pel que fa a la  funcionalitat cerebral com a la supervivència.

 

L’obesitat, estretament relacionada amb el desenvolupament de la diabetis tipus 2, s’associa amb canvis en la composició de la microbiota intestinal, amb una disminució en la diversitat i un excés de determinats microorganismes. Són diversos els mecanismes que relacionen la microbiota amb l’aparició de insulinoresistència i diabetis. Destaquen els canvis en la permeabilitat intestinal, la interrelació amb àcids biliars, canvis en la proporció del greix abdominal, o la utilització de determinats fàrmacs. Com a conseqüència d’aquesta interacció intestí-cervell s’ha implicat la  microbiota en la regulació emocional, el  control de l’ansietat,  les funcions cognitives i altres malalties neurològiques. De fet, també s’ha observat que existeix una relació entre microbiota i determinades malalties neurològiques, com ara  el Parkinson, l’ELA, l’Alzheimer, etc.

 

En l’actualitat el trasplantament de microbiota o el tractament amb determinats antibiòtics s’està explorant explorant com a possible estratègia terapèutica per modular l’aparició d’obesitat i la insulinoresistència i les seves consegüents complicacions.

 

Per això cal, segons el Dr. Ricart,  un debat científic i rigorós per revisar, tant des del punt de vista fisiopatològic com clínic, el coneixement actual de l’impacte de la diabetis sobre el cervell  i les potencials estratègies de recerca, clíniques i d’educació terapèutica, amb l’objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida de les persones amb diabetis.

 

EFE  pdf adjunt 

 

La Vanguardia 

https://www.lavanguardia.com/vida/20201029/4967549414/las-hipoglucemias-graves-pueden-afectar-al-nivel-cognitivo-segun-expertos.html

  

COPE 

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/las-hipoglucemias-graves-pueden-afectar-nivel-cognitivo-segun-expertos-20201029_970559

 Download EFE