Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Els digestòlegs presenten un document per a la pràctica rigorosa i segura del trasplantament fecal tant en l’àrea hospitalària com en investigació
Publicada el 30/01/2020

La Societat Catalana de Digestologia (SCD) ha  presentat un document de consens, elaborat per un grup de treball multidisciplinari format per especialistes en digestologia, en malalties infeccioses, en microbiologia i en endocrinologia, amb l’objectiu d’establir unes recomanacions que serveixin per a la pràctica rigorosa del trasplantament fecal o transferència de microbiota fecal (TMF) i, al mateix temps, oferir una ajuda pràctica de la metodologia a seguir per a aquesta modalitat terapèutica.

 

En els últims anys la transferència de microbiota fecal (TMF) ha emergit com el tractament d’elecció per tractar la infecció recurrent de colitis  per Clostridioides difficile (C. difficile), amb taxes de curació global d’entre el 85-90 %. Es tracta de la principal infecció hospitàlaria intestinal, i es produeix en pacients amb una microbiota intestinal alterada per tractaments previs amb antibiòtics. A Catalunya es detecten uns 1700 casos l’any d’aquesta infecció, dels quals un 150 pateixen una infecció recurrent i es podrien beneficiar d’una TMF. Malauradament, en l’actualitat només una minoria tenen accés a aquesta teràpia.

 

La TMF es considera un procediment segur, ben tolerat i sense pràcticament reaccions adverses a curt termini si es realitza de manera correcta. No obstant, l’evidència disponible quant a seguretat a llarg termini és limitada. Per aquest motiu, és essencial establir protocols d’actuació que permetin que els especialistes actuïn amb les màximes garanties a fi de minimitzar els riscos del procediment.

 

El Document de posicionament de la Societat s’ha presentat durant el XXIX Congrés de la Societat Catalana de Digestologia, que es fa des d’avui i fins al dissabte al Palau de Congressos de la Llotja de Lleida, amb la participació de més de 350 professionals d’arreu de Catalunya.

 

Segons el Dr. Jordi Guardiola, membre de la Societat Catalana de Digestologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, la selecció del donant és clau per garantir la seguretat del procediment. Actualment, els donants potencials rebutjats són un 70%, bé perquè poden suposar un risc de transmissió d’infeccions o perquè presenten condicions que s’han vinculat a la microbiota i que, hipotèticament,  podrien predisposar el receptor a desenvolupar-les, com per exemple l’obesitat. El Dr. Guardiola ha afegit que aquest document ofereix una ajuda pràctica de la metodologia a seguir que afavorirà que aquest tractament arribi a un major nombre de pacients, així com la posada en marxa de projectes de recerca per explorar noves indicacions. El Dr. Guardiola també ha assenyalat la necessitat de crear un banc de microbiota ben dimensionat que permeti donar resposta fàcil i ràpida tant als pacients de tot el territori amb infecció recurrent per C.difficile, com a investigadors interessats en aquest camp.

 

Durant el congrés, també s’ha presentat un document de posicionament  de la Societat per tractar de manera homogènia i multidisciplinaària els efectes adversos de la immunoteràpia en el tractament del càncer.

 

La Dra. Ingrid Ordas, una de les coordinadores del document i membre de la SCD, ha assenyalat que calia un document de consens que serveixi de guia, tant per als especialistes que tracten el càncer amb immunoteràpia, com per als digestòlegs, per tal que identifiquin i tractin correctament els seus efectes adversos. Els efectes digestius més freqüents són la colitis i l’hepatotoxicitat, en alguns casos lleus, però en d’altres poden ser greus i obliguen els pacients a abandonar la immunoteràpia fins que es resolguin els efectes secundaris.

 

Per això, la Dra. Ordás, ha assenyalat que, si tots els especialistes que hi  intervenen disposen d’un protocol clar d’actuació quan es presenten els primers símptomes, encara que siguin lleus, el tractament s’aplicarà més aviat i tindrà més possibilitat d’èxit.

 

La immunoteràpia destaca perquè és molt eficaç en el tractament d’alguns càncers, però també és cert que l’experiència ha demostrat  que el tractament oncològic ha de ser multidisciplinari, a fi de  detectar i tractar de manera precoç els efectes adversos.

 

Per la seva part, el Dr. Antoni Castells, president de la Societat Catalana de Digestologia (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha destacat l’alt nivell científic del congrés, però ha reconegut que la societat té encara alguns reptes de futur, com ara garantir la màxima equitat en l’atenció digestològica a Catalunya, de tal manera que el diagnòstic, el tractament i la prevenció no difereixin en funció del lloc de residència del ciutadà. Per tant, cal promoure un ús adequat i sostenible dels procediments endoscòpics complexos, afavorint la realització en centres d’experiència, per tal de garantir la màxima qualitat assistencial.

 

Finalment, el Dr. Castells ha afegit que s’hauria d’establir un mapa de recursos en relació amb la malaltia inflamatòria intestinal a Catalunya, amb una distribució de centres segons els nivells de complexitat. Es tracta de racionalitzar els recursos disponibles, garantir la qualitat assistencial i garantir també la sostenibilitat del sistema públic de salut.

 

Durant el congrés també s’han desenvolupat el 25è Curs de Formació en Digestologia, el 5è Taller Videofòrum d’Endoscòpia i el 5è Curs d’Investigació bàsica i translacional en Digestologia. També s’ha valorat l’estat dels plans estratègics i dels resultats obtinguts amb les ajudes a la recerca.

 

 

La Manyana pdf

 

Europa Press Acadèmia

https://www.europapress.es/catalunya/noticia-70-donantes-microbiota-trasplante-fecal-son-rechazados-20200130180828.html 

 

Europa Press Fotos
https://fotos.europapress.es/fotonoticia/f2623093/

 

 20 Minutos

https://www.google.com/amp/s/amp.20minutos.es/noticia/4136808/0/un-70-de-los-donantes-de-microbiota-para-trasplante-fecal-son-rechazados/

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/local/lleida/20200130/473220390310/catalunya-un-70-de-los-donantes-de-microbiota-para-trasplante-fecal-son-rechazados.html

 

Redaccion Medica  

https://www.redaccionmedica.com/secciones/aparato-digestivo/el-70-por-ciento-de-los-donantes-de-microbiota-fecal-son-rechazados-7725

 

Segre

https://www.segre.com/es/noticias/lleida/2020/01/31/el_arnau_preve_trasplantes_fecales_para_curar_diarreas_97880_1092.html

 

Twiter

https://twitter.com/microviable/status/1223202469469134853

 

Twiter

https://twitter.com/microviable/status/1223202469469134853