L'Acadèmia

Sala de premsa

El tabaquisme agreuja la infecció per COVID
Publicada el 04/02/2021

Barcelona 5 de febrer de 2021. La XI Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCATT), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya,  se ha celebrat  de forma virtual, des de la seu de l’Acadèmia, amb la participació de més de 350 professionals de Catalunya, Espanya i Llatinoamèrica.

 

La jornada ha tingut com a objectiu analitzar com l’hàbit del tabac ha influït en un pitjor diagnòstic de la COVID, a partir de dos blocs:

-        Malalties respiratòries, tabac i COVID 19

-        Deixar de fumar durant la COVID

 

La Dra. Àngela Martínez Picó, presidenta de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCATT), ha assenyalat que, segons les dades disponibles fins ara, l’OMS adverteix que els fumadors tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus, de pitjor pronòstic i de morir a causa de la COVID. Per això són necessàries mesures de control del tabaquisme en temps de COVID, basades en campanyes de sensibilització, amb la finalitat de protegir els fumadors passius en entorns familiars i incrementar la motivació per a l’abandonament de l’hàbit del tabac en els fumadors.

 

Per la seva part, el Dr. Jacobo Sellarés, pneumòleg i membre de l’SCATT, ha explicat que hi ha una clara relació entre malalties respiratòries, tabaquisme i infecció per SARS-CoV-2. S’ha demostrat, ha afegit el Dr. Sellarés, que els receptors ACE2 tenen un paper fonamental en l’entrada del virus a les cèl·lules. El tabaquisme augmenta la presència d’aquests  receptors. En un estudi recent, amb una anàlisi completa i rigorosa, s’ha constatat que el tabaquisme augmenta el risc de patir una pneumònia greu per COVID. També la mortalitat per aquesta infecció és més gran. Així mateix, els pacients diagnosticats d’EPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva), directament relacionada amb el tabaquisme, després d’haver patit una infecció per COVID presenten un major risc de morir.

 

D’altra banda, el Dr. Sellarés ha alertat sobre la necessitat de fer un seguiment, molt de prop, dels pacients que han patit pneumònia greu per SARS-CoV-2, pel risc de seqüeles pulmonars molt greus, que no podran valorar-se fins que hagin passat uns mesos.

 

A la segona taula s’ha parlat de les vacunes en temps de COVID. La Dra. Cristina Masuet, secretària de l’SCATT i cap de Medicina Preventiva de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que les vacunes representen l’inici de la fi. En pocs mesos s’han desenvolupat vacunes altament efectives i prou segures. Ara bé, en pacients que presentin altres infeccions amb virus o bacteris que produeixen inflamació de l’arbre respiratori, una  infecció de COVID podria ser encara molt més greu. Especialment en persones grans o amb comorbilitat com cardiopaties o malalties respiratòries. La Dra. Masuet ha insistit que, davant la pandèmia, les persones grans amb altres patologies o malalties cròniques es vacunin de la grip o de pneumococ. 

 

La vacunació en aquests casos redueix el nombre d’infeccions respiratòries i  l’ús d’antibiòtics, així com  el nombre de consultes mèdiques i d’ingressos a urgències. La vacunació, ha afegit la Dra. Masuet, ens ajuda com a societat a disposar de més recursos sanitaris i a reduir la morbimorbilitat de la COVID 19. 

 

EFE pdf adjunt

EFE

https://www.efe.com/efe/espana/portada/medicos-avisan-que-los-fumadores-tienen-mas-riesgo-de-una-covid-grave/10010-4457594

 

Médicos avisan que los fumadores tienen más riesgo de un covid más grave

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20210204/6223792/medicos-avisan-fumadores-mas-riesgo-covid-mas-grave.html

 

Estrella Digital

https://www.estrelladigital.es/articulo/salud/medicos-avisan-fumadores-tienen-mas-riesgo-covid-grave/20210204185246448485.html

 

Yahoo finanzas  

 https://es.finance.yahoo.com/noticias/m%C3%A9dicos-avisan-fumadores-riesgo-covid-174503020.html 

 

el diario.es

https://www.eldiario.es/agencias/medicos-avisan-fumadores-riesgo-covid-grave_1_7194436.html

 

Diario de Pontevedra

https://www.diariodepontevedra.es/content/print/medicos-avisan-fumadores-tienen-mas-riesgo-covid-grave/202102042256091125240

 

Ceuta Actualidad

https://www.ceutaactualidad.com/articulo/otras-noticias/medicos-avisan-fumadores-tienen-mas-probabilidades-morir-covid/20210204192849118344.html

 

Regio 7

https://www.regio7.cat/arreu-catalunya-espanya-mon/2021/02/05/metges-avisen-que-fumadors-tenen/655439.html

 Download EFE