L'Acadèmia

Sala de premsa

Més de 350 professionals aborden els reptes del tabaquisme en la Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum del Tabac
Publicada el 07/02/2020

-El consum de tabac augmenta el risc de patir artritis reumatoide i fibrosi pulmonar.

-Els experts demanen endurir la legislació per protegir els no fumadors.

-El consum de tabac és més elevat en la població amb problemes psiquiàtrics i/o addictius, que en la població general. Ara poden rebre tractament psiquiàtric i també per deixar l’hàbit del tabac 

 

Barcelona 7 de febrer 2020. Aquest matí s’ha celebrat a Barcelona la  X Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCATT), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya,  en un acte que ha acollit més de 350 professionals. L’objectiu d’aquesta trobada és impulsar activitats que aportin millores en la qualitat de vida de les persones reduint el consum del tabac i incidint en els més joves per evitar que s’iniciïn en l’hàbit del tabaquisme.

 

Durant la Jornada la Dra. Àngela Martínez Picó, presidenta de la SCATT, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha destacat l’interès i la sensibilització, tant dels professionals de tots els àmbits que hi col·laboren com de l’administració, en un treball conjunt per disminuir el consum del tabac.

 

La jornada s’ha dividit en taules de debat. A la taula sobre malalties emergents en tabaquisme el Dr. Jacobo Sellarés, pneumòleg i membre de la SCATT, ha explicat que, en malalties com l’artritis reumatoide i la fibrosi pulmonar, que no són malalties típicament associades al tabaquisme, s’ha demostrat que el consum de tabac n’augmenta el risc i n’empitjora el pronòstic. Aquestes malalties tenen una alta morbimortalitat i un alt cost sanitari.

 

A la taula sobre legislació i nous consums la Dra. Carmen Cabezas, Sots-directora de Promoció de la Salut, Agència de Salut Pública de Catalunya,  ha recordat que l’OMS, com a estratègia per reduir la prevalença dels fumadors, proposa la monitorització del consum del tabac. En els darrers anys han aparegut noves formes de consum com el tabac per cargolar, o les pipes d’aigua i, més recentment, els vaporitzadors de nicotina i el tabac sense combustió. La Dra. Cabezas ha afegit que cal vigilar-ho de prop, perquè són els joves els que s’han adherit més a aquestes noves formes de consum i perquè pot existir la falsa impressió que causen menys danys a la salut.

 

Una segona estratègia és la legislació sobre la venda, la publicitat, el consum i l’exposició al fum del tabac. Els darrers anys s’ha legislat sobre espais lliures de fum de tabac als llocs de treball o als establiments de restauració, però encara queden altres espais on cal protegir els no fumadors, com l’interior dels vehicles privats, els recintes esportius a l’aire lliure o les marquesines d’autobús.

 

I una tercera estratègia, tan important com les anteriors, ha destacat la  Dra. Cabezas, és oferir ajuda per deixar el tabac. Des de començaments d’any la possibilitat de finançament de la medicació per a la deshabituació del tabac és una oportunitat única per a totes les persones que volen deixar de fumar.

 

A la taula sobre trastorns psiquiàtrics i abordatge en tabaquisme, la Dra. Maria Cristina Pinet, psiquiatra i membre de la SCATT, ha explicat que el consum de tabac es més elevat en la població amb problemes psiquiàtrics i/o addictius que en la població general. El tabaquisme en aquestes poblacions té una important repercussió en la morbiditat i la mortalitat, i s’estima que per aquesta causa es perden 25 anys de vida. 

 

Fins ara es donava prioritat al tractament psiquiàtric amb  mites sobre la poca motivació i la minsa capacitat de deixar de fumar d’aquestes persones. Per sort podem dir que, en els últims anys, aquesta percepció ha canviat gràcies als  grups de professionals de la salut mental que treballen en aquest camp.

 

Durant la X Jornada de la SCATT, s’han presentat tres experiències que demostren la possibilitat d’intervenir amb èxit en pacients psiquiàtrics fumadors. Dues portades a terme per professionals del Grup de Salut Mental de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, en sales d’ingrés psiquiàtric d’aguts. I una tercera que ha parlat de la intervenció multicomponent en una Unitat de Addiccions (CAS) en fumadors amb una altra patologia psiquiàtrica i/o  addictiva, amb les diferències en el tractament i l’evolució de l’abstinència.

 

Un altra taula destacada ha estat la de tabaquisme i medi ambient.  Marta Chuecos, de la SCATT, ha explicat que el terme tabaquisme ambiental és relativament nou i recull les diferents formes de contaminació del tabac. Un altre terme relativament nou, ha afegit Chuecos,  és el fum de quarta mà, tot referint-se a l’impacte ambiental negatiu que genera el tabac, des de la seva producció fins als seus residus (burilles), i que finalment afecta de manera directa o indirecta la salut humana.