Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Experts en pneumologia recomanen un programa de cribratge en càncer de pulmó per reduir la mortalitat
Publicada el 05/04/2019

Els experts en pneumologia reunits a Terrassa recomanen un cribratge en persones que presenten un alt risc de patir càncer de pulmó, per tal de reduir la seva  mortalitat.  Més de 600 professionals d’arreu de Catalunya, entre pneumòlegs, metges d’atenció primària, personal d’infermeria i fisioterapeutes, es reuneixen, des d’avui i fins dissabte, al Centre Cultural de Terrassa en la XXXVII Diada Pneumològica, organitzada per la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, i amb la col·laboració del Servei de Pneumologia de l’Hospital Mútua Terrassa.

 

Un dels temes més destacats que s’ha tractat és el dels resultats de l’assaig europeu NELSON, presentats en el Congrés Mundial de càncer de pulmó celebrat a Toronto  a finals del 2018, que demostra la reducció significativa de la mortalitat per càncer de pulmó entre la població d’alt risc cribrada amb una tomografia computada (TC) de baixa dosi. Aquesta reducció de mortalitat va ser del 26% als 10 anys pels homes i fins al 61% en el subgrup de les dones.  El Dr. Josep Belda, membre de la SOCAP, ha assenyalat que aquests resultats s’han obtingut utilitzant criteris ben definits, tant per la selecció de la població objecte del cribratge com per l’avaluació i l’ actitud a seguir en el nòduls detectats, fonamentalment en el grup dels anomenats nòduls indeterminats.

 

Per això, el Dr. Belda considera recomanable posar en marxa aquest cribratge en la població d’alt risc, en paral·lel amb totes les mesures de prevenció primària (principalment la deshabituació tabàquica), per tal de reduir la mortalitat a través d’un diagnòstic precoç. Això és especialment important atès  que el càncer de pulmó és la principal causa de mort a tot el món relacionada amb el càncer. Només a Catalunya va ser la quarta causa global de defunció durant el 2017, amb 3362 morts. La majoria dels pacients amb càncer de pulmó són diagnosticats com a malaltia avançada o metastàtica, amb una mortalitat del 80% als cinc anys, mentre que si són diagnosticats en la seva fase inicial, més d’un 50% es pot salvar mitjançant la cirurgia.

 

Al llarg de la reunió també es parlarà de les noves evidències que existeixen entre la Síndrome d'Apnees de la Son (SAHS) i el risc de patir càncer, especialment melanoma i càncer de pulmó, així com de la relació que existeix entre la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i les malalties cardiovasculars, totes elles malalties molt prevalents entre la població.

 

També es farà, entre d’altres, una sessió sobre les cures pal·liatives en les malalties respiratòries cròniques i una taula-debat sobre l’ús dels antibiòtics crònics.


La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20190405/461466177319/los-neumologos-piden-hacer-cribados-en-cancer-de-pulmon-para-reducir-muertes.html

 

El Confidencial

https://www.elconfidencial.com/ultima-hora-en-vivo/2019-04-05/los-neumologos-piden-cribados-en-cancer-de-pulmon-para-reducir-la-mortalidad_2128634/

 

Diario Vasco

https://www.diariovasco.com/agencias/201904/05/neumologos-piden-cribados-cancer-1386337.html

 

El Heraldo de Aragón

https://www.heraldo.es/noticias/salud/2019/04/05/los-neumologos-piden-cribados-en-cancer-de-pulmon-para-reducir-la-mortalidad-1307588.html

 

El Faro de Vigo

https://www.farodevigo.es/vida-y-estilo/salud/2019/04/07/neumologos-piden-cribados-cancer-pulmon/2083247.html

 

Cadena Cope

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/los-neumologos-piden-cribados-cancer-pulmon-para-reducir-mortalidad-20190405_388739

 Download EFE