Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

El tractament de l'osteoporosi redueix la mortalitat
Publicada el 05/04/2019

La primera Diada Reumatològica, organitzada per la Societat Catalana de Reumatologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha reunit més de 200 professionals d’arreu de Catalunya per analitzar, en profunditat, entre altres temes, malalties tan  prevalents com l’osteoporosi o  l’artrosi.

 

L’osteoporosi afecta uns 3.5 milions de persones a Espanya i és responsable d’uns 9 milions de fractures anuals a tot el món. Segons la Dra. Silvia Martínez Pardo, vicepresidenta de la Societat Catalana de Reumatologia, una teràpia seqüencial i ben estructurada pot traduir-se en una significativa millora de la qualitat de vida dels pacients que hagin patit fractures osteoporòtiques, i en una reducció de la mortalitat i de la dependència que aquesta malaltia comporta.

 

Pel que fa a l’artrosi, la Dra. Martínez Pardo ha assenyalat que es tracta de la malaltia reumàtica més freqüent i acostuma a afectar  principalment la gent gran, tot i que pot aparèixer a qualsevol edat. S'estima que fins al 80% de les persones de més de 75 anys presenta alteracions en les radiografies causades per l'artrosi, encara que no sempre produeix molèsties ni símptomes. A Catalunya hi ha més d'un milió de persones que pateixen artrosi i l'envelliment de la població provoca que la xifra vagi en augment. Hi ha una sèrie de factors de risc bàsics per desenvolupar una artrosi, com ara: que les persones siguin majors de 60 anys, preferentment dones, amb una càrrega genètica important, que hagin patit un desgast o un ús excessiu de l’articulació, ja sigui per activitats professionals o activitat física intensa, que hagin patit traumatismes o fractures locals, i que tinguin sobrepès. Prevenir la malaltia mitjançant la correcció d’hàbits, i detectar els primers símptomes, reduirà els seus efectes.

 

Segons el Dr. Joan Miquel Nolla, president de la Societat Catalana de Reumatologia, altres temes d’interès tractats en aquesta primera reunió, han estat les modificacions que apareixen en el sistema immune durant la gestació, la utilitat de tècniques diagnòstiques com la capil·laroscòpia, la ressonància magnètica o a l’ecografia,  la importància dels marcadors biològics en el lupus eritematós sistèmic i del  diagnòstic precoç en l’artritis psoriàsica, així com el reconeixement dels factors que determinen la refractarietat al tractament en els pacients amb artritis reumatoide. Temes tots ells de gran transcendència en l’abordatge clínic dels pacients amb malalties reumàtiques.

 

Aquesta primera Diada Reumatològica s’ha realitzat en el Recinte Modernista de Sant Pau, Barcelona.

 

EFE

Tratar la osteoporosis reduce la mortalidad según reumatologos

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20190405/461467460499/tratar-la-osteoporosis-reduce-la-mortalidad-segun-reumatologos.htmlDownload EFE