L'Acadèmia

Sala de premsa

Una tercera part de la població pateix trastorns funcionals digestius
Publicada el 28/01/2021

Barcelona, 28 de gener de 2021. En la major part de casos, els simptomes digestius (dolor abdominal, cremor, inflamació, estrenyiment o diarrea, etc) no es produeixen perquè existeixi una lesió, com ara una inflamació, una llaga o un tumor, sinó per l’alteració del funcionament gastrointestinal. Això es coneix com a “Trastorns Funcionals Digestius”(TFD). El Dr. Fermín Mearin, membre de la Societat Catalana de Digestologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, i del Servicio de Aparato Digestivo del Centro Médico Teknon de Barcelona, ha explicat que aquests trastorns els poden patir una tercera part de la població i, tot i no ser greus, poden alterar molt la qualitat de vida dels pacients.

 

Sovint aquests pacients arriben a la consulta dient que tenen molèsties digestives, però que les proves que els han fet surten normals. Segons el Dr. Mearin, s’han de fer proves específiques, i prescriure un tractament individualitzat que inclogui fàrmacs, dieta i una valoració emocional. És fonamental la plena confiança del pacient per poder formar un equip amb objectius i esforços comuns.

 

Aquest és un dels temes que s’han abordat en el XXX Congrés de la Societat Catalana de Digestologia (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que es fa, de  forma virtual,  avui dijous  i demà divendres a la seu de l’Acadèmia, amb la participació de més de 420 professionals d’arreu de Catalunya.

 

Un altre dels temes que es tractarà és l’hepatitis C. Una infecció que es transmet a través de la sang i que es produeix per contacte de l’individu amb sang contaminada. Aquesta infecció cursa inicialment sense símptomes però pot evolucionar a cirrosi i arribar a ser mortal.

 

Segons la Dra. Carme López, membre de l’SCD,  i del Departament de Malalties Digestives de l’Hospital Josep Trueta de Girona, es calcula que a Espanya hi ha unes 70 mil persones amb hepatitis C, encara que  un 30 per cent no estarien diagnosticades.

 

Des del 2015 s’utilitzen, per al tractament, antivirals d’acció directa  lliures d’interferó. Això ha suposat un gran canvi en el tractament de la malaltia i la seva futura eradicació.

 

La pandèmia per la COVID, ha afegit la Dra. López, ha impactat negativament en el diagnòstic i l’inici de tractament d’aquests pacients, cosa que farà endarrerir l’objectiu marcat per l’OMS d’eliminar-la al 2030, i es traduirà en un augment dels infectats i de complicacions derivades per aquest motiu.

 

D’altra banda, la Societat Catalana de Digestologia (SCD), ha dedicat enguany el Curs de Formació de Digestologia a l’obesitat. El curs, moderat pel Dr. Albert Goday, cap de la Unitat d’Atenció a l’Obesitat de l’Hospital del Mar, tractarà alguns dels temes que relacionen la digestologia amb l’obesitat. Així, ha explicat el Dr. Goday, s’ha fet una actualització de la magnitud de l’obesitat com a greu problema de salut pública que es troba, en base a la seva alta prevalença, en constant augment, així com per les múltiples malalties associades que comporta. Entre totes, destaca la malaltia del fetge gras, un problema de salut cada cop més rellevant, per la freqüència i per les possibles complicacions. També es debatrà sobre les possibilitats que ofereix l’endoscòpia digestiva en el tractament d’obesitats moderades, així com el maneig quirúrgic i postquirúrgic de l’obesitat greu mitjançant la modificació quirúrgica de l’aparell digestiu.

 

L’obesitat, ha afegit el Dr. Goday, és una malaltia molt freqüent, complexa i potencialment greu. El seu tractament va molt més enllà de menjar menys i fer més exercici. El seu abordatge integral necessita la col·laboració d’especialistes en diverses matèries, incloent-hi els digestòlegs  especialitzats en malalties del fetge i l’endoscòpia digestiva, així com els cirurgians experts en cirurgia bariàtrica i metabòlica.  

 

Per la seva part, el Dr. Xavier Calvet, president de la Societat Catalana de Digestologia (SCD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha destacat l’alt nivell científic del congrés, que s’ha adaptat en un temps rècord a les circumstàncies actuals i és  totalment virtual. El Dr. Calvet ha remarcat que la societat segueix traballant amb el repte de futur i de garantir la màxima equitat en l’atenció digestològica a Catalunya. El maneig de patologies hepàtiques o digestives complexes com, per exemple,  la malaltia inflmatòria  intestinal o l’accés a procediments endoscòpics d’alta complexitat, han ser els mateixos independentment del lloc de residència del ciutadà. En aquest sentit, la Societat està treballant conjuntament amb el Servei Català de la Salut, per tal de garantir la màxima equitat i la qualitat assistencial.

 

Ha destacat també l’alt nivell d’innovació docent de la Societat, que ha posat en marxa, en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya i la plataforma educativa Interact Salut de l’Acadèmia, un màster de formació en digestologia adreçat  als residents, totalment online  i d’un altíssim nivell científic.

 

Agència EFE (pdf adjunt)

Profesionales de la salud catalanes participan en un congreso de digestología

 

La Vanguardia

Congreso de digestología analiza hepatitis, obesidad y trastornos funcionales.

https://www.lavanguardia.com/vida/20210128/6205745/congreso-digestologia-analiza-hepatitis-obesidad-trastornos-funcionales.htmlDownload EFE