Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques. Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació en la Política de Privacitat.
Accepto

L'Acadèmia

Sala de premsa

Els anestesiòlegs catalans, element clau en el maneig dels malalts crítics davant la COVID-19
Publicada el 11/06/2020

Segons el document de consens elaborat per la Societat Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor després d’avaluar 41 hospitals catalans, el 53,7% de tots els malalts crítics ingressats a Catalunya han estat atesos pels anestesiòlegs durant la pandèmia.

 

 


Barcelona 11 de juny 2020. Els metges anestesiòlegs han liderat el maneig del 53,7% dels malalts crítics de Catalunya durant la pandèmia de COVID-19, segons una enquesta online realitzada per la Societat Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SCARTD), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, entre el 30 d’abril i el 6 de maig, als 41 caps de servei i coordinadors d’unitats de crítics dels serveis d’anestesiologia dels hospitals de Catalunya, tant públics com privats, i de diversa complexitat (terciaris, secundaris i comarcals).

 

Els anestesiòlegs, elements clau en el maneig de pacients crítics durant la pandèmia.

 

Aquestes són les principals dades, obtingudes de l’enquesta, de la implicació dels serveis d’Anestesiologia i Reanimació a Catalunya davant el coronavirus:

 

 1. La participació dels anestesiòlegs en l'atenció de pacients crítics COVID-19 ha estat massiva en tots els hospitals enquestats. En el 53,7% dels centres, els anestesiòlegs han estat líders / responsables de l'atenció mèdica, i a la resta dels centres han actuat com a col·laboradors en equips multidisciplinaris.

 

 1. Els Serveis d’Anestesiologia i Reanimació han incrementat la disponibilitat de llits destinats al malalt crític, dels 199 reconeguts a les Unitats de Reanimació/Crítics, a 729 (increment del 366%), en incorporar tots els llits de les Unitats de Recuperació Postquirúrgica (URPAs) i els establerts a quiròfans, cosa que va representar el 60% de l’increment total de llits que van ser necessaris durant la fase aguda de la pandèmia.

 

 1. A Catalunya, el nombre total de llits destinats a l’atenció de pacients crítics COVID-19 va passar de 796 a 1674 (Increment del 210%).

 

 1. El 67% dels anestesiòlegs dels hospitals analitzats (732 anestesiòlegs) van ser destinats a atendre pacients COVID-19 en els diferents dispositius hospitalaris. El 33% restant ha estat destinat a atendre la cirurgia urgent i/o inajornable.

 

 1. Per a l'exercici d'aquestes responsabilitats, els membres dels Serveis d'Anestesiologia han modificat els seus horaris laborals i s'han situat com a màxims responsables dels hospitals en tècniques d’alt risc de contaminació, com és el procés d’intubació de la via aèria en els pacients COVID-19.

 

Propostes de millora en cas d’un rebrot de COVID-19 o de noves crisis sanitàries

 

Punts clau de cara al futur:

 

 • Disponibilitat d’estructures i personal amb capacitat de polivalència, que permeti una activació i una desactivació ràpides en funció de la demanda, aprofitant el personal qualificat i les estructures ja existents.
 • Consolidació d’equips multidisciplinaris, amb una important interrelació professional entre especialistes de medicina crítica (intensivistes, anestesiòlegs, cardiòlegs, pneumòlegs) amb els professionals d’urgència i hospitalització, així com amb la medicina extrahospitalària (SEM).
 • Seguiment dels estàndards i el model assistencial de maneig del pacient crític establert en l’àmbit europeu.

 

Per això, es proposa:

 

 • Que els centres hospitalaris acreditin administrativament les unitats de crítics responsabilitat dels Serveis d’Anestesiologia i Reanimació ja existents a les àrees quirúrgiques, reconeixent i consolidant la seva funcionalitat.
 • Realitzar una anàlisi acurada de l’increment de l’oferta de llits crítics incorporant-hi, en cas d’excepcionalitat com la viscuda, les Unitats de Recuperació Postanestèsica (URPAs), de fàcil adaptació en el  maneig del pacient crític, tal i com s’ha fet durant aquesta crisi, dotant-les, si fos el cas, del material necessari.
 • Si es considera necessari per part de les autoritats Sanitàries un increment del còmput general de llits de crítics a Catalunya, aplicació de criteris de proporcionalitat en la seva repartició, d’acord amb la capacitat de resposta assistencial demostrada en el present estudi.
 • Representació paritària dels especialistes d’Anestesiologia i Reanimació en els òrgans assessors de l’administració per a la atenció del malalt crític.

 

 

El document de consens generat ha estat presentat a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, a la Direcció de l’Àrea Sanitària Servei Català de la Salut, a la Direcció́ General de Professionals de la Salut, als quatre col·legis de metges de Catalunya i a altres estaments i institucions, per a la seva màxima difusió.  


L’activitat assistencial i la reestructuració duta a terme per tots els Serveis d’Anestesiologia i Reanimació de Catalunya, durant la fase aguda de la pandèmia per Covid-19, està en consonància amb els estàndards assistencials establerts per l’European  Board of Anaesthesiology. UEMS Anaesthesiology Section, els quals acaben d’enviar una carta d’agraïment a tots els anestesiòlegs d’Europa per la seva capacitat d’adaptació, lideratge, reestructuració i dedicació assistencial completa durant aquesta pandèmia.


EFE pdf

Los anestesiólogos piden estructuras y personal para afrontar los rebrotes

 

Europa Press pdf

Los anestesiólogos lideran la atencion del 53,7% de críticos según una encuesta

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20200612/481721768515/los-anestesiologos-piden-estructuras-y-personal-para-afrontar-los-rebrotes.html

 

Al Dia

Els anestesiòlegs lideren l'atenció del 53,7% de crítics segons una enquesta

https://www.aldia.cat/gent/noticia-coronavirus-els-anestesiolegs-lideren-latencio-537-critics-segons-enquesta-20200612140611.html

 

Cadena Ser Ràdio Barcelona

Informatiu Hora 14

A partir del minut 8.30

https://play.cadenaser.com/audio/ser_cataluna_hora14catalunya_20200613_140500_143000/

 

Twiter  Twiter

https://twitter.com/SCARTD_ACM

 

Twiter

CriticScartd 

@criticscartd

 https://twitter.com/criticscartd

 

El Pais

https://elpais.com/espana/catalunya/2020-06-27/los-anestesiologos-reivindican-su-papel-en-la-pandemia.html