L'Acadèmia

Notícies

Homenatge a Dr. Antoni Trias Pujol 1891-1970
Publicada el 05/11/2020

img

Benvolgudes, benvolguts,

El passat dia 29 de juny, es van complir 50 anys de la mort d’Antoni Trias i Pujol, President de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya en el període entre 1936 i 1938. Va ser una època difícil, probablement encara molt més que l’actual, durant la qual l’Acadèmia es va mantenir viva, activa i fidel als seus objectius i valors.

El petit dels germans Trias i Pujol, catedràtic de Patologia Quirúrgica de la Universitat de Salamanca i posteriorment de la de Barcelona, va contribuir, amb el seu germà Joaquim, a la reforma universitària del seu temps, establint les bases del reconeixement oficial a les especialitats com la cirurgia toràcica, la cirurgia de cap i coll, la cirurgia vascular i cardíaca o la neurocirurgia. També va impulsar en la seva càtedra el primer servei d’anestesiologia de l’Estat.

A més va impulsar obres tant rellevants com la posta en marxa de la Universitat Autònoma de Barcelona, el projecte i organització de l’Escola d’Infermeria de la Generalitat, la creació de la biblioteca de l’Hospital Clínic o la fundació de societats científiques pioneres com: la Societat Catalana de Cirurgia o la de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

La seva obra, digna de ser recordada, mereixeria el reconeixement acadèmic adequat per part de les institucions sanitàries del país, però, malauradament, les circumstàncies no son gaire favorables en les condicions de pandèmia que estem patint, i ens hem vist obligats a restringir les reunions amb presència física que corresponguessin a l’homenatge de l’home i de la seva obra.

Es així com després d’arribar a un acord amb la Galeria de Metges Catalans, del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i del Museu d’Història de la Medicina, hem acordat celebrar un acte de presència virtual, en record del Dr. Antoni Trias i Pujol, el proper dia 26 de novembre a les 18 hores, en línia telemàtica, com trobareu en la invitació adjunta.

Us convidem a l’acte que esperem resulti del vostre interès, amb el desig de recuperar la vida d’un personatge que ha ajudat a engrandir la història de la nostra Acadèmia  però també de la sanitat del nostre país en el seu conjunt.

 

Molt cordialment,

 

Joan Sala Pedrós

President

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.


 

Antoni Trias i Pujol (resum biogràfic)

Badalona, 1891 – Santa Cristina d’Aro, 1970

Germà petit de Joaquim Trias i Pujol.

Llicenciat en Medicina el 1914 i doctorat el 1917.

Professor auxiliar de la Facultat de Medicina de Barcelona el 1919.

Catedràtic de Patologia Quirúrgica  a la Universitat de Salamanca el 1920.

Catedràtic de Patologia Quirúrgica a la Universitat de Barcelona el 1927.

Reorganitzador, amb el seu germà Joaquim i el professor Bartrina, de les tres càtedres de cirurgia a Barcelona, creant unitats funcionals a l’hospital Clínic, de les quals li va correspondre la cirurgia toràcica i de cap i coll, encomanant:

- la cirurgia toràcica, al Dr. Lluís Sayé i Caralps, actualment representada a l’Acadèmia per la Societat Catalana de Cirurgia Toràcica – SCCT, nascuda el 1992.

- la cirurgia vascular, al Dr. Bel·larmí Rodríguez Arias, actualment representada a l’Acadèmia per:

       - la Societat Catalana d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular - SCACVE), originària del 1949
       - la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca – SCCC, nascuda el 1978

- La cirurgia de cap i coll de la qual en participarien:

       - la neurocirurgia encomanda al Dr. Adolf Ley Gràcia, actualment representada a l’Acadèmia per la Societat Catalana de Neurocirurgia – SCNC, creada el 1977

       - la Cirurgia Maxil·lofacial, actualment representada a l’Acadèmia per la Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral – SCCMO, creada el 1988

       - la Societat d’Otorrinolaringologia (ORL), creada el 1911, actualment esdevinguda Societat Catalana d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervico-Facial – SCORLPCF – SCORL.

També va ser impulsor i col·laborador, entre moltes altres, d’iniciatives com:  

- la creació de  la Societat Catalana de Cirurgia – SCC, el 1927 

- el primer servei d’anestesiologia de l’Estat, encarregat al Dr. José Miguel i Martínez. La Societat Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor -  SCARTD es va crear el 1953. 

- la posta en marxa de la Universitat Autònoma de Barcelona amb August Pi i Sunyer, el 1933. 

- l’organització de l’Escola d’Infermeria de la Generalitat el 1933. La Societat Catalano-Balear d’Infermeria – SCBI, es va crear el 1989. 

- la formació de la biblioteca de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic  

- La conservació, com a President, de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya, durant el període de 1936 a 1938.
img
img