9 d´octubre, Dia Mundial de les Cures Pal·liatives

El 68% dels professionals de les cures pal·liatives reclamen més recursos per promoure la recerca
Sala de premsa
09/10/2021

 

  • L’Associació Contra el Càncer i la  Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, han realitzat una enquesta entre els professionals que treballen en recursos de cures pal·liatives

 

  • Les dues entitats demanen una major equitat d’accés a la recerca en aquest àmbit

 

L’Associació Contra el Càncer, en col·laboració  amb la  Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha fet una enquesta entre els professionals que treballen en aquest àmbit a Catalunya i que posa de manifest la dificultat d’accés a recursos per la recerca en cures pal·liatives. El 68% manifesta no tenir recursos per a poder promoure la recerca i la docència. Només un 28% afirma que pot desenvolupar funcions de recerca dins de les seves tasques.  

 

Totes dues organitzacions demanen equitat pels malalts que han de poder beneficiar-se dels resultats d'una recerca integral, des de la identificació dels pacients amb necessitats pal·liatives, el diagnòstic, fins al tractament. Segons aquesta enquesta, el 64% dels equips manifesten que més del 51% total dels pacients que atenen son pacients oncològics. Caldria avançar, encara més, en disposar de més coneixement sobre el control de símptomes, sobre el tractaments emprats, sobre l’atenció psicològica i social, sobre l’impacte que els genera la malaltia a tots nivells.

 

Per l’Associació Contra el Càncer i la  Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives,  és  important  garantir la continuïtat d’una assistència de qualitat, al mateix temps que no es desatén la recerca. En aquest sentit, és important promoure l’aplicació dels coneixements existents sobre les cures pal·liatives, formant a aquelles persones en qualsevol dels recursos que intervenen en l’atenció de persones amb necessitats pal·liatives.

 

La Fundación Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, l’entitat social  i privada que més fons destina a la recerca en càncer a Espanya, està finançant actualment a l’Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron un projecte de recerca que està portant a terme el doctor Marco Inzitari.

 

Arrel dels resultats d’aquesta enquesta, l’Associació Contra el Càncer, en col·laboració  amb la  Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, iniciaran un treball conjunt per aconseguir aquesta equitat en recerca, promoure projectes de Investigació que permetin comprendre millor totes aquelles situacions per a poder oferir un millor benestar a les persones malaltes i les seves famílies, i que totes les persones amb necessitat pal·liatives tinguin accés als resultats de recerca.

 

Asociación española contra el cancer

https://contraelcancer.es/ca/actualidad/noticias/68-dels-professionals-les-cures-palliatives-reclamen-mes-recursos-promoure-recerca

 

Tarragona Ràdio.Cat

https://www.tarragonaradio.cat/el-68-dels-professionals-de-les-cures-palliatives-manifesta-no-tenir-suficients-recursos-per-a-promoure-la-recerca/

 

Diari de Girona

https://www.girona.cat/gironafm/cat/noticies2.php?id=17584

 

Social.cat

https://www.social.cat/noticia/15386/els-professionals-de-cures-palliatives-reclamen-mes-recursos-per-a-la-recerca

 

CATzona

https://catzona.com/2021/els-professionals-de-cures-palliatives-reclamen-mes-recursos-per-a-la-recerca