Barcelona 25 de maig de 2022. Aquest matí s’ha celebrat a Barcelona la XII Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCaTT), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, en un acte que ha acollit més de 250 professionals. L’objectiu d’aquesta trobada és impulsar activitats que aportin millores en la qualitat de vida de les persones reduint el consum del tabac i incidint en els més joves per evitar que s’iniciïn en l’hàbit del tabaquisme.
L’Scatt com a entitat s’adhereix a totes les iniciatives sanitàries o socials, d’àmbit públic o privat, que promoguin la reducció i la prevenció del tabaquisme, com ara:
Una reforma de la llei del tabac amb mesures més restrictives i d’aplicació immediata per evitar fumar dins del cotxe, en espais oberts al públic, i en les terrasses dels bars.
Implementar mesures de protecció del medi ambient, amb una reducció del cultiu del tabac i del consum.
Educar i promoure l’hàbit de no llençar burilles al terra i, si cal, aplicar sancions.
Fomentar i dotar de recursos les unitats de tabaquisme en els Hospitals i en l’Atenció Primària amb més equips interprofessionals connectats entre ells i amb les farmàcies comunitàries.
Facilitar l’accés als tractaments psicològics i farmacològics i el seu finançament.
D’altra banda, des de l’SCaTT consideren que s’ha de ser contundent amb les campanyes que fa la indústria del tabac, adreçades als més joves, oferint productes tecnològics molt sofisticats que tenen una millor imatge però que no deixen de provocar un alt grau d’addicció.
Segons el darrer informe publicat per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) al desembre del 2021, per primera vegada en molt de temps s’observa que la quantitat d’homes que consumeixen tabac al món està disminuint, en més d’un milió d’usuaris masculins al 2020.
A Espanya, el 22 per cent de la població afirma fumar diàriament: el 2 per cent és fumador ocasional, i el 25 per cent es declara exfumador.
Prop d’una quarta part dels homes són fumadors habituals, enfront de quasi el 18 per cent de les dones.
Pel que respecta a Catalunya, hi ha un 22,2 per cent de fumadors diaris, un 2,4 per cent de fumadors ocasionals i un 22,2 per cent d’exfumadors.
Per sexes, en el cas dels homes un 23,9 per cent són fumadors diaris, mentre que, en el cas de les dones, només ho farien, diàriament, un 16,17 per cent.
La Jornada s’ha dedicat a tots els professionals sanitaris, i se’ls ha agraït el seu esforç i la seva dedicació per fer possible continuar cuidant els seus pacients fumadors durant el confinament.
EFE pdf
Vanguardia
TV3
Catalunya Ràdio
La Voz de Asturias
La Voz de Galicia
Estrella Digital
GOSSIPVEHICULO
COPE