La Societat Catalana de Pediatria presenta un decàleg per reclamar uns entorns escolars segurs i saludables

Sala de premsa
29/09/2023

Barcelona 29 setembre 2023. El Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria (SCP), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha presentat aquest matí a l’Hospital Sant Joan de Déu el “Decàleg per uns entorns escolars segurs i saludables”, elaborat conjuntament amb altres entitats de prestigi.


Aquest decàleg vol impulsar unes condicions equitatives, saludables i segures al voltant de tots els centres escolars, per tal de millorar i preservar el desenvolupament i la salut dels infants. Segons la Dra Elena Codina, coordinadora adjunta del Grup de Treball de Salut Mediambiental de l’SCP, els infants són especialment vulnerables a l’ambient que els envolta i als factors mediambientals de risc, ja que poden tenir un impacte directe en el seu desenvolupament. També pot derivar en problemes respiratoris amb l’augment de pneumònies, alteracions en el sistema endocrí, i fins i tot tenir relació amb el càncer infantil o l’asma, una de les malalties cròniques més freqüents en infants i adolescents actualment. La Dra. Codina, també coordina la Unitat de Salut Mediambiental de l’Hospital Sant Joan de Déu, de recent creació.


A més, els accidents de trànsit són una de les principals causes de mort prematura en infants i joves, però, en canvi, la superfície de trànsit motoritzat ocupa prop del 60-70% de l’espai públic. Aquest fet contribueix a l’efecte illa de calor i afecta directament l’entorn en el qual la infància viu i du a terme les seves activitats diàries.


Per tot això, el Grup de Treball de Salut Mediambiental de l’SCP ha demanat a les administracions, així com als responsables en planificació urbana, mobilitat, salut i educació, que duguin a terme diverses accions de forma urgent. D’una banda, exigeixen la reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica i de l’accidentalitat relacionada amb el trànsit. De l’altra, reivindiquen el foment de la mobilitat activa per als desplaçaments dels centres educatius. I, finalment, reclamen augmentar el contacte amb la natura.


Per aconseguir-ho, els punts que s’han recollit al decàleg són els següents: pacificar el trànsit en els entorns escolars i apostar per un model de “Ciutat 30” amb velocitats reduïdes; crear camins escolars i carrils bici amples i segregats per augmentar l’autonomia i la seguretat dels infants; prioritzar la proximitat escolar com a criteri bàsic a l’àrea escolar per reduir els desplaçaments; substituir els aparcaments de cotxes per aparcaments de bicicletes, patinets i zones d’espera; instal·lar sensors de qualitat de l’aire i del soroll a les aules; naturalitzar l’entorn i els patis de les escoles amb arbres i plantes; fer activitats lectives a l’exterior sempre que es pugui; apostar pels “Entorns sense fum” o “Classes sense fum”; establir plans de salut mediambiental escolar per a cada centre escolar; i incloure experts i afectats en les decisions relacionades amb la mobilitat i els entorns escolars segurs per tal de traslladar-ho als redactats del POUM (Plans d’Ordenació Urbanística Municipal) i dels PMUS (Plans de Mobilitat Urbana Sostenible).


Amb la lectura del decàleg ha culminat una jornada reivindicativa que ha començat a primera hora del matí, amb un recorregut en bicicleta en el qual membres de l’associació internacional de professionals sanitaris pediàtrics Ride For Their Lives (RFTL) han acompanyat en el seu camí cap a l’escola el grup de Bicibús del barri de Sant Antoni de Barcelona. L’itinerari en bicicleta ha continuat amb una visita al Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), on representants del CoMB i de l’SCP han donat la benvinguda al grup d’RFTL i s’han sumat a la pedalada conjunta fins arribar a l’Hospital Sant Joan de Déu. Ride for Their Lives (RFTL) és una associació internacional de professionals sanitaris pediàtrics nascuda al Regne Unit que organitza expedicions en bicicleta a diferents països del món per reivindicar un planeta més saludable per a la infància en el marc de l’actual crisi climàtica. Al llarg de la seva estada a Catalunya, des del dimarts 26 de setembre, s’han reunit amb diversos pediatres, entitats i membres de la comunitat educativa per conèixer diferents projectes i iniciatives que es duen a terme al nostre país amb l’objectiu d’aconseguir entorns més saludables.

 

TV3

Telenotícies migdia

A partir del minut 16

https://www.ccma.cat/tv3/telenoticies/tn-migdia/

Web CCMA

https://www.ccma.cat/324/deu-mesures-urgents-que-els-pediatres-reclamen-per-a-un-entorn-escolar-menys-contaminat/noticia/3252553/

 

 

RAC 1

El metges pediatrics  avalen que es prenguin mesures contundents

Twiter

https://twitter.com/Eudi7/status/1707702738295914628

 

EFE

Los pediatras reclaman carriles para ir al colegio en bicicleta y clases al aire libre

https://www.lavanguardia.com/vida/20230929/9263290/pediatras-reclaman-carriles-colegio-bicicleta-clases-aire-libre.html

 

Europa Press

Pediatras urgen medidas para unos entornos escolares seguros y saludables

https://www.europapress.es/catalunya/noticia-pediatras-urgen-medidas-entornos-escolares-seguros-saludables-20230929151451.html

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/motor/vehiculos/bicicletas/20230929/9264184/pediatras-reclaman-carriles-colegio-bicicleta-clases-aire-libre.html

 

La Vanguardia Pdf

 

Ràdio 4

Entrevista a la Dra. Elena Codina

https://www.rtve.es/play/audios/serveis-informatius-radio-4/pediatria-contaminacio-atmosferica-decaleg/6982904/