Comunicat de la SC d'Obstetrícia arran de les informacions difoses al voltant de la presentació del Pla per a l’abordatge de la violència obstètrica

Sala de premsa
21/12/2023

Barcelona, 20 de desembre de 2023. El dia 18 de desembre de 2023 va tenir lloc la presentació pública del Pla per a l’abordatge de la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius, elaborat pels Departaments de Salut i d’Igualtat i Feminismes, en col·laboració amb diversos agents i societats científiques, entre elles la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya (SCOG).

Per tal de contribuir a informar l’opinió pública i traslladar un missatge de confiança entre els professionals de la salut i la ciutadania,

desitgem manifestar el següent:

 

  • L’SCOG acull els objectius continguts al Pla per a l’abordatge de la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius i valora positivament la feina realitzada pel grup que l’ha elaborat.
  • Als professionals de l’obstetrícia i la ginecologia ens incomoda i ens dol que es traslladi la sensació que actuem de manera generalitzada per motivacions alienes a proporcionar la millor atenció possible i sense respectar la voluntat de les dones. Al contrari, ens formem de manera continuada per tal d’oferir una atenció respectuosa i d’acord amb l’evidència científica més actual.
  • En la comunicació del Pla, entre altres, es qüestiona l’índex de cesàries a Catalunya. La decisió de realitzar una cesària és una decisió responsable i transcendent que obeeix a múltiples factors. Cal recordar que la mitjana de cesàries a Catalunya en embarassos no complicats, el 2022 ha estat del 21,1%. Es tracta d’una dada rellevant que desmenteix que es tracti d’una intervenció que es realitzi de manera injustificada i seguint criteris espuris.
  • Fruit de les accions dutes a terme durant l’elaboració del Pla, s’ha realitzat una enquesta a usuàries que han tingut el seu part en els centres del sistema públic a Catalunya al llarg del darrer any, preguntant per la seva percepció sobre si han rebut un tracte violent. Es tracta d’una enquesta metodològicament robusta i realitzada a una mostra de més de 2000 dones. Els resultats mostren que, de manera molt majoritària (més del 90% de respostes positives en pràcticament la totalitat dels ítems enquestats), les dones tenen una opinió positiva de l’atenció que han rebut. Per exemple, el 91,8% va manifestar que, durant el part, es van sentir ben tractades pel personal sanitari i es van respectar les seves decisions.
  • Els bons resultats de l’enquesta no amaguen que hi ha àrees de millora, i permeten identificar millor les pràctiques que convé corregir. Però no volen dir de cap manera que la violència obstètrica sigui freqüent o generalitzada. Des de l’SCOG manifestem novament el nostre compromís a analitzar detingudament els resultats i a emprendre les accions de millora que siguin necessàries, com hem fet sempre.
  • L’any 2021, la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) vàrem publicar un comunicat conjunt sobre la violència obstètrica on es manifestava el següent: “Negar-ne l’existència erosiona la confiança entre dones i professionals, imprescindible per atènyer resultats satisfactoris dels processos d’embaràs i part (...). Per avançar convé reconèixer-la i aprofundir en el coneixement i en la formació de professionals i societat a través del debat constructiu i propositiu". Mitjançant aquest comunicat, l’SCOG i el CCMC explicitàvem la voluntat de ser part activa del canvi i ens comprometíem a emprendre iniciatives divulgatives, de sensibilització i formació per a professionals. A diferència d’altres col·lectius, vàrem reconèixer l’existència d’aquest fet malgrat la incomoditat que el terme violència generava en els nostres professionals.
  • L’SCOG continua compromesa amb aquest reconeixement i amb la voluntat d’actuar en conseqüència. Prova d’aquest compromís és la seva participació activa en l’elaboració del Pla i la creació d’un Grup de Treball per a l’Estudi i la Prevenció de la Violència Obstètrica (GTepVO) dins de la pròpia SCOG, entre altres. Des de la seva constitució, el GTepVO s’ha reunit periòdicament i ha treballat intensament per complir amb els seus objectius fundacionals.
  • Els professionals de l’Obstetrícia i la Ginecologia, i els  de la Llevadoria, mostrem un elevat compromís amb la millora de la salut de la dona en tots els moments de la vida, especialment en el moment del part. Alhora, estem oberts a fer una revisió contínua de la nostra actuació, reconeixem els canvis culturals que es produeixen a la nostra societat i les mancances inherents als dèficits estructurals i a la falta de perspectiva de gènere en la pràctica mèdica (no només l’obstètrica). Som sensibles a les demandes de les dones, l’opinió de les quals mereix tot el nostre respecte i ha de ser escoltada i tinguda en compte sempre.

Des de l’SCOG reiterem el nostre compromís ètic, científic i social. Amb tot respecte per la dignitat humana, no ens mou altra motivació que estar al servei de la ciutadania i fer-nos mereixedors de la seva confiança.

 

Junta Directiva

Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears

 

El Periodico

https://www.elperiodico.com/es/sanidad/20231221/malestar-ginecologos-salut-cuestione-numero-cesareas-violencia-obstetrica-96080158

 

El Nacional

https://www.elnacional.cat/ca/salut/professionals-obstetricia-dolguts-govern-questionar-abus-cesaries_1137799_102.html

 

Diario Médico

https://www.diariomedico.com/medicina/ginecologia/obstetras-catalanes-somos-sensibles-las-demandas-de-las-mujeres.html

 

Metges de Catalunya

https://metgesdecatalunya.cat/es/actualidad/noticias/los-profesionales-de-la-obstetricia-y-la-ginecologia-reaccionan-al-plan-del-govern-para-abordar-la-violencia-en-este-ambito

 

EFE

Pdf adjunt