Barcelona 14 de novembre 2024. En els últims anys s’han trobat evidències cada cop més clares sobre les diferències de sexe i gènere en la incidència i la fisiopatologia de moltes malalties, així com en les seves manifestacions i respostes als tractaments.
Divendres es reuniran expertes i experts de diferents especialitats per exposar de manera clara el que mostren els estudis: que en salut existeix un clar biaix en sexe i gènere i que, durant molt de temps, s’ha diagnosticat i tractat algunes malalties sense tenir en compte les característiques diferenciades de les dones.
Tot i que, històricament, les grans perjudicades han estat les dones, aplicar la perspectiva de gènere beneficia tothom perquè el que busca és equitat en salut i decidir els millors tractaments i el millor diagnòstic a uns i altres si es coneixen els detalls de com es comporta una malaltia o com respon un home o una dona als tractaments.
Durant la jornada, sota el títol: “Salut en clau de gènere: l’assignatura pendent de la medicina personalitzada”, i organitzada per la Societat Catalana de Salut amb Perspectiva de Sexe i Gènere, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, es presentaran estudis sobre salut mental, sobre malalties cardiovasculars, sobre salut sexual i reproductiva, sobre medicaments, sobre oncologia i en reanimació cardiopulmonar, entre d’altres.
En salut mental les dones tenen el doble de probabilitats que els homes de ser diagnosticades d’ansietat i depressió. També les dones amb problemes de salut mental tenen tres vegades més probabilitats de patir violència de gènere. Pel que fa als estudis clínics sobre antidepressius i ansiolítics, la major part s’han desenvolupat en base a estudis amb homes sense tenir en compte les característiques de les dones; així trobem que elles poden patir fins a un 50 per cent més d’efectes adversos per antidepressius.
En el cas de les malalties cardiovasculars en les dones, estan infraestudiades, infradiagnosticades i infratractades, malgrat que són la seva principal causa de mort a tot el món, més d’un 35 per cent. Se sap que les dones consulten més tard l’hospital que els homes quan tenen un infart, per la poca consciència de la possibilitat de patir-lo a causa de la responsabilitat de tenir cura de la família o de les tasques domèstiques.
En l’apartat de la salut sexual i reproductiva, una de cada cinc mares pateix un trastorn de salut mental durant l’embaràs i el primer any després del part, dels quals un 70 per cent no es detecten i només es tracten un 50 per cent.
Algunes malalties que només afecten dones, com ara l’endometriosi, els càncers de cèrvix o d’ovari, o les associades a la menopausa o a la salut cardiovascular en risc per una història perinatal desfavorable, estan insuficientment estudiades.
D’altra banda, homes i dones responen de manera diferent als medicaments. A dosis estàndard les dones tenen habitualment nivells de medicament en sang més elevats que els homes i més risc de presentar efectes secundaris.
El sexe influeix en com es processen els medicaments un cop administrats i en els seus efectes en relació amb l’efectivitat i la seguretat. Malgrat això, en els assaigs és poc freqüent que s’estudiïn aquestes diferències relacionades amb el gènere.
La jornada servirà també per a la presentació de la nova Societat Catalana de Salut amb Perspectiva de Sexe i Gènere, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que neix com a resposta a la necessitat d’incorporar la perspectiva de sexe i gènere en l’àmbit de la salut (recerca, docència i assistència). Aquesta perspectiva és clau per abordar les desigualtats que encara persisteixen en l’atenció sanitària a fí de millorar la salut de tothom.
Les dones estan infrarepresentades als estudis clínics
Entrevista amb la Dra. Maria Antònia Mangues per a la Xarxa de Televisions Locals