Programa pioner per al seguiment de persones vacunades per la COVID 19

Sala de premsa
03/06/2021

 

Barcelona 4 de juny  del 2021. El 1er Congrés Virtual de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, s’està fent avui divendres i demà dissabte, de forma virtual des de la seu de l’Acadèmia, amb prop de 250  professionals d'arreu de Catalunya. 

 

Durant la reunió s’ha parlat, entre d’altres, d’al·lergologia en la pandèmia de la COVID 19. El Dr. Joaquín Sáez-Peñataro, del Comitè Tècnic de Farmacovigilància de l’Hospital Clínic, ha explicat que l’Hospital ha posat en marxa un programa pioner a l’estat per fer el seguiment i la monitorització activa de la seguretat de la vacunació per la COVID 19. El programa, ha afegit el Dr.Sáez-Peñataro, ha estat dirigit a professionals sanitaris i pacients que han rebut, en total, més de 12 mil dosis de la vacuna. La monitorització contínua  de la seguretat de les vacunes, més enllà de l’escenari controlat dels assajos clínics, és imprescindible per definir el nivell de seguretat en un context més ampli i amb tot tipus de població. El programa ha fet un seguiment telefònic després de cada vacunació amb un qüestionari estructurat i ha implementat un circuit de professionals per coordinar l’atenció assistencial de les reaccions adverses que es poguessin produir.

 

Encara que sigui aviat, segons el Dr. Sáez-Peñataro, es poden extreure algunes conclusions.

 

El perfil de les reaccions adverses són similars a les que es van descriure en els assajos clínics. La major part de persones vacunades van presentar efectes secundaris lleus que van desaparèixer, de manera espontània, al cap de pocs dies. I només alguns casos aïllats  van patir reaccions més greus però, en cap cas, va estar en perill la vida de la persona.

 

També s’ha parlat d’al·lèrgia alimentària. La Dra. Sònia Gelis, Coordinadora del Comitè d’Al·lèrgia a Aliments de la SCAIC, ha explicat que el fet que, en els darrers anys, s’hagi estès el consell de les dietes exemptes de gluten -o, el que és el mateix, exemptes d’aliments que continguin blat entre d’altres cereals-, pel seu teòric benefici per a la salut de les persones, respon, en bona part, al gran negoci que genera. L’evidència científica de la prevalença en població general de les malalties, que es poden atribuir a la seva ingesta, és d’un 1 per cent a occident i  no justifica aquesta generalització de dietes “gluten free”. Per tant, sembla que l’interès econòmic del negoci que això genera seria el responsable de les nombroses informacions, sense cap evidència científica, que es transmeten a la població. La Dra. Sònia Gelis ha afegit que les al·lèrgies alimentàries, en aquest cas, les ha de diagnosticar sempre un professional. El blat és un aliment mil·lenari i és una important font d’energia i nutrients i el cereal per excel·lència d’occident, i no l’hauriem de suprimir de la nostra dieta si no és per indicació  d’un professional.

 

Per la seva part el Dr. Joan Bartra, President de la SCAIC, ha posat  de manifest que, amb el propòsit d’atendre d’una forma adequada i equitativa la població al·lèrgica del territori català, és indispensable desenvolupar estratègies que millorin l’eficiència de l’atenció al·lergològica. Dins d’aquestes estratègies, i d’acord amb el Model d’Atenció Al·lergològica consensuat amb l’Agència de Salut  Pública de la Generalitat de Catalunya  i diferents  societats científiques,  és fonamental ampliar la dotació de places d’especialistes en al·lergologia als  centres públics, amb especial urgència en àrees en què hi ha una gran mancança, entre les quals destaca la demarcació de Girona. Garantir la presència de l’al·lergòleg als centres hospitalaris de màxima complexitat que encara no en disposen (Parc Taulí Hospital Universitari i Hospital del Mar, com a exemples), també és una de les necessitats prioritàries a resoldre;  les reaccions al·lèrgiques relacionades amb fàrmacs,  amb especial atenció en  aquells medicaments que no tenen alternativa terapèutica, i entre  els quals  destaquen  tractaments oncològics i biològics, requereixen una avaluació  i un maneig al·lergològics que permetin que els pacients  rebin el tractament adient i evitar, d’aquesta manera, efectes secundaris,  millorar la qualitat de vida i,  en alguns casos, augmentar fins i tot la seva supervivència.

 

EFE pdf

Los alergólogos desaconsejan las dietas exentas de gluten

Piden ampliar las plazas de especialistas en alergología en centros públicos.

El Clínic hace seguimiento a 6.000 vacunados para conocer reacciones adversas

 

Europa Press pdf

Alergologos desaconsejan las dietas exentas de gluten

 

Diari Ara

https://www.ara.cat/ara_mateix/clinic-seguiment-6-000-vacunats-veure-reaccions-adverses_25_3933887.html

 

El Diario.es

https://www.eldiario.es/sociedad/alergologos-desaconsejan-dietas-exentas-gluten-si-no-celiaco_1_8003897.html

 

Diario de Navarra

https://www.diariodenavarra.es/noticias/vivir/vida-sana/2021/06/04/alergologos-desaconsejan-las-dietas-exentas-gluten-si-no-celiaco-729131-3196.html

 

Yahoo.es

https://www.google.com/amp/s/es.noticias.yahoo.com/amphtml/alerg%25C3%25B3logos-desaconsejan-dietas-exentas-gluten-102439419.html

 

Cadena COPE

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/alergologos-desaconsejan-las-dietas-exentas-gluten-celiaco-20210604_1325583

 

Infoceliaco.com 

https://www.infoceliaco.com/index.php/organizaciones/4154-los-alergologos-desaconsejan-las-dietas-exentas-de-gluten-si-no-se-es-celiaco

 

Asociación de celíacos de la provincia de las Palmas.  (pdf adjunt) 

https://www.asocepa.org/aggregator/sources/2