12 d’octubre, Dia Internacional de les Cures Pal·liatives

Sala de premsa
12/10/2024

A Catalunya més de 130.000 persones necessiten cures pal·liatives

Barcelona, 12 d’octubre 2024. La Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, vol aprofitar el Dia Internacional de les Cures Pal·liatives per destacar algunes dades. Segons les taxes estimatives de l’OMS, a Catalunya hi ha unes 130.000 persones adultes amb necessitats pal·liatives i, d’aquestes, unes 15.000 es troben en situació de final de vida. I en l’àmbit de la població infantojuvenil, parlaríem d’unes 1000 persones. La conseqüència de les dades és que cal estar preparats per afrontar-ho, disposant del nombre de professionals adequats i formats, comptant amb el nombre de recursos necessaris, i enfortint el punt de mira del sistema de salut vers les cures pal·liatives.

És hora de prendre decisions, des d’un punt de vista polític, des d’un punt de vista professional i des d’un punt de vista social.

Durant aquests deu últims anys, hem estat capaços de seguir donant una atenció de qualitat, però sent coneixedors que s’estava al final d’una etapa i calia definir una nova estratègia per als pròxims anys. Això, recentment ha estat possible gràcies al lideratge de persones que, a partir de l’experiència professional, el coneixement de la realitat del nostre país i incorporant l’evidència científica en la presa de decisions, ha permès disposar de les bases per poder-ho tirar endavant.

 

La WHCPA (World Hospice Palliative Care Alliance) és una organització no governamental que té com a missió impulsar polítiques per sensibilitzar la promoció de les cures pal·liatives arreu del món. Una de les seves activitats és celebrar el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives.

Aquest any, el lema és Deu anys des de la resolució, què hem fet?

Es refereix al fet que, Interfaz de usuario gráfica, Aplicación

Descripción generada automáticamentel’any 2014, l’Assemblea Mundial de la Salut de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va reconèixer que la demanda de cures pal·liatives seguiria creixent de manera progressiva a causa de la prevalença de malalties cròniques i envelliment de la població. Per aquest motiu, instava els seus membres a integrar les cures pal·liatives en les seves polítiques de salut.

A la pregunta  “què hem fet?”,  la resposta sería que al nostre país s’han incorporat les cures pal·liatives a les polítiques de salut, però encara queda molt a fer. La tradició de les cures pal·liatives a casa nostra prové de finals dels anys vuitanta, amb un ressò nacional i internacional. Als inicis l’objectiu era fer conèixer el model, després aconseguir que els governs de la Generalitat incorporessin i mantinguessin partides pressupostàries que permetessin disposar de recursos estructurals i personals per portar-ho a terme i, per últim, el que té més valor, conèixer  l’opinió de les persones que feien servir aquests  recursos.

Les cures pal·liatives són un model d’atenció poc explorat, disposa de moltes de les característiques que es persegueixen en els sistemes de salut, una atenció multi i interdisciplinària, posar la persona i la família en el centre d’atenció, generar aliances per aconseguir la continuïtat assistencial i valorar la  qualitat de l’atenció com a eina d’autoavaluació.

En el Dia Internacional, des de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, volem agrair   els més de 10 mil professionals que en el dia a dia ofereixen el millor d’ells mateixos per atendre i cuidar, volem agrair a les administracions per tenir-nos en compte en els seus plans i a la societat per valorar la tasca que fem. Però això encara no és suficient per superar els nous reptes. Pensem que, per fer-ho, cal perdre la por.

La por a poder parlar de la mort o del final de la vida obertament, la por a reconèixer les cures pal·liatives com una especialitat sanitària més, la por a fer-hi intervenir els equips al més aviat possible, ja que demostren millores en supervivència i qualitat de vida, la por a invertir en suport psicològic i emocional des de la sanitat pública, la por a invertir en un  producte cost-eficient que treballa amb sensibilitats, la por a incloure la disciplina en els programes universitaris, la por a accedir-hi per  poder fer recerca i innovació. En resum, no parlem més de pors i parlem de confiances, nosaltres hem estat en el passat, hi som ara, i hi estarem en el futur per avançar.

 

Europa Press

Sanitarios catalanes alertan del incremento de pacientes que necesitan cuidados paliativos

https://www.europapress.es/catalunya/noticia-sanitarios-catalanes-alertan-incremento-pacientes-necesitan-cuidados-paliativos-20241012100152.html

 

Eva Nasarre X

https://x.com/e_nasarre/status/1845060159258714231

 

Spain News

https://spain.shafaqna.com/ES/AL/7306681

 

Ràdio 4

Més de 130 mil persones necessiten cures pal·liatives

Entrevista  per a Ràdio 4 amb el Dr. Jordi Trelis, president de la Societat Catalana de Cures Pal·liatives, amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives

https://www.rtve.es/play/audios/serveis-informatius-radio-4/cures-paliatives-dignitat-vital-malalts/16285282/

https://x.com/rtvenoticies/status/1845068711536828881?t=pqJKgDalSVzM2G4-l3lcLA&s=08

 

La Xarxa de TV

Dia Mundial de les Cures Pal·liatives per conscienciar sobre la importància de les cures físiques i emocionals a pacients amb malalties avançades

Entrevista amb el Dr. Jordi Trelis, president de la Societat Catalana de Cures Pal·liatives.

https://x.com/NoticiesEnXarxa/status/1845011537326444830